Tudor Vladimirescu, omagiat doar de adevăraţii „Fiii Gorjului de pretutindeni”!

410

2Declaraţia anului 2011: „Dragi gorjeni, nu uitaţi că suntem clădiţi din fibra marelui Domnitor Pandur şi că numai de noi depinde să avem viitorul pe care îl merităm” – Ion Călinoiu, preşedintele CJG

După ce Domnul Tudor fusese şi sâmbătă omagiat la el acasă, la Vladimiri, duminică venise vremea unei manifestări ample pe Câmpia Soarelui, la Padeş. De această dată, toate autorităţile judeţului Gorj şi-au dat mâna ca la o sărbătoare de suflet. În anul împlinirii a 190 de ani de la Revoluţia Vladimirescului, poiana din jurul Monumentului Domnului Tudor fu mai plină decât oricând.

Omagiere domnească

17Cu trompeţi, marş de întâmpinare al unor oşteni îmbrăcaţi în uniforme de panduri, armată şi gărzi de onoare s-a dat semnalul unei evocări remarcabile. În ordinea anunţării făcute de moderatorul Ion Cepoi, au fost primite oficialităţile şi delegaţii invitaţi din judeţele prin care a trecut Revoluţia lui Tudor Vladimirescu. Din păcate, numai judeţul Argeş l-a trimis pe directorul Muzeului Judeţean Argeş, un bărbat şi istoric admirabil ce a evocat relaţiile Domnului Tudor cu Episcopul de Argeş de la acea vreme şi participarea argeşenilor la întărirea oastei de panduri. S-a mai obosit şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care-a trimis un Mesaj citit de Ion Cepoi. În rest, judeţele Vâlcea, Olt şi Dâmboviţa au strălucit prin absenţa totală. Un sobor de cinci preoţi şi un protopop de Gorj au ţinut o slujbă de pomenire. S-a intonat Imnul de Stat al României, ce a răsunat şi din piepturile a mii de participanţi.

După slujba popilor, Prefectul Liviu Andrei

22Domnul Liviu Vasile Andrei a rostit Mesajul Instituţiei Prefectului, contribuind la celebrarea a 190 de ani petrecuţi de la Revoluţia lui Tudor, de la 1821. Ne-a surprins, între altele citatul: „Domnul Tudor a strigat dreptate şi a vrut ca tot românul să fie liber şi egal”. Câtă diferenţă între acţiunile antisociale şi, uneori, antiromâneşti ale Guvernului Boc, al cărui reprezentant în teritoriu este prefectul. Nu-i cunoaştem simţirea, dar e foarte posibil ca şi domnia sa să se fi jenat în faţa atâtor oameni din auditoriu, care nu l-au aplaudat chiar deloc.

Preşedintele CJ Gorj, mai aproape de oameni

23Cu toate că avea un discurs scris, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, s-a dovedit şi un bun vorbitor liber, părăsindu-şi notiţele adeseori. După un „Bine aţi venit în Câmpia Soarelui!” şi după ce a salutat prezenţa alături de gorjeni, a delegaţiilor judeţelor prin care a trecut oastea pandurilor lui Tudor în drumul său spre Bucureşti, şi-a dat seama că situaţia de pe hârtie nu se confirmă cu realitatea. Discursul său, trăgând uneori cu coada ochiului spre hârtii, a fost unul entuziast, mobilizator şi cald. La fel cum Domnul Tudor a citit, cu 190 de ani în urmă, citise în faţa sutelor de ţărani adunaţi în Plaiul Cloşanilor, unde le era vătaf şi sfătuitor, „Proclamaţia” în care fusese scrisă voinţa norodului. Să ne fie permisă o citare: „Tudor Vladimirescu propunea atunci un program – „Cererile norodului românesc” – în care găsim multe elemente comune cu prezentul: dregătoriile ţării, din aparatul de stat, să se obţină pe merit, să fie micşorat numărul dărilor(ca şi în guvernarea Boc, n.m.), să se desfiinţeze taxele interne, pentru a fi înlesnit comerţul. De la contribuţia pentru vistieria ţării(seamănă cu Cota Unică, favorabilă marilor avuţi, n.m.) să nu mai fie scutiţi boierii, neamurile şi clerul”. Foarte bine primită de auditoriul prezent a fost şi următoarea frază de mare actualitate: „Este o datorie morală să gândim profund la semnificaţia acţiunilor acestui mare vizionar, care a înţeles să folosească cel mai potrivit moment pentru a îndeplini dorinţa de eliberare socială şi independenţă naţională a românilor”.

Cuvânt mişcător al preşedintelui Ligii, ziaristul Alexandru Păsărin

La IMNUL PENTRU DOMNUL TUDOR au participat vreo sută de membri ai Ligii Culturale „Fiii Gorjului de pretutindeni”, veniţi din Bucureşti şi Filiala din Timişoara, preşedintele Sebastian Bălescu, sute de săteni şi oameni din ţară şi împrejurimi. Singurul care şi-a început discursul ca un drept credincios, a fost gorjeanul nostru din Strâmba de Jiu, Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii Culturale „Fiii Gorjului de pretutindeni”. Precum un preot ori mare ierarh bisericesc, domnia sa a spus simplu: „Binecuvântează, Doamne, pe Tudor Vladimirescu!” Nea Sandu, care mi-a fost coleg la „Flacăra” lui Adrian Păunescu şi un prieten mai mare, a vorbit, în continuare, din sufletul său mare şi bun adresându-se cu: „Dragi gorjeni din patria mumă. Liga vă spune bun regăsit în patria noastră – Ţara Gorjului. Noi, Liga, avem prin statut apărarea intereselor oamenilor pe care chiar Tudor le-a rostit în Proclamaţia sa”. Ca, la final, să încheie cu: „Dumnezeu să Te odihnească în pace!, Tudore”. Faţă de alte ediţii, atunci când evocarea personalităţii Domnului Tudor revenea doar vorbitorului principal – preşedintele Consiliului Judeţean Gorj -, de această dată, numerosul auditoriu a beneficiat de competenta prezentare a prof.univ. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, universitar al UCB Târgu Jiu. S-a intonat Imnul Eroilor şi a avut loc Ceremonialul depunerii de coroane.

Regalul moment literar-muzical evocator

Aşa cum era scris în invitaţia-program, finalul apoteotic i-a aparţinut Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. Cu recitatori, solişti de muzică clasică, solişti de muzică populară şi, evident, actori amatori. Ca de atâtea ori, poetul, muzicianul şi managerul cultural Viorel Gârbaciu, modest cum îl cunoaştem, şi-a făcut datoria dimpreună cu minunata sa echipă. A surprins neplăcut neparticiparea pomposului Ansamblu Artistic Profesionist „Doina Gorjului” la spectacolul folcloric pe care trebuia să-l susţină la Padeş-Zăvoi. Şi asta n-ar fi fost tot. La masa şi spectacolul de „Adio”, în cinstea „Fiilor Gorjului „ din Bucureşti au cântat aceiaşi oameni ai Şcolii Populare de Artă şi ai Ansamblului „Maria Lătăreţu”. În frunte cu directorul artistic Ştefan Popescu, solistul Victor Tiţa şi minunatele sale colege. În saloanele restaurantului hotelului „Brâncuşi”, la despărţire, surprinzătorul şi inspiratul solist Alecu Drăgoi, director adjunct la „Doina Gorjului” a susţinut un potpuriu de cântece patriotice şi revoluţionare ce au ridicat asistenţa în picioare. Mulţi invitaţi au şi cântat, la microfon, alături de domnia sa. Poate că astfel, surprinzătorul Alecu Drăgoi a mai salvat niţel din ruşinea creată de „Doina Gorjului”. Un ansamblu ce pare a fi scăzut mult în perioada de când este condus cam alandala de directorul general Gheorghe Porumbel.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here