Trupa lui Șapera s-a impus în primul meci al seriei cu Khimik – Energia, în cărți pentru sferturi!

252

Energia a făcut un prim pas spre sferturile de finală ale Europe Cup obținând victoria cu 77-71 în primul meci al seriei cu Khimik Yuszne după un meci în care a revenit de la -10.

Trupa lui Hristu Șapera face ce face și reuește să mai șteargă din amarul unui sezon intern destul de gri cu meciuri memorabile în competiția europeană în care participă. Seria cu ucrainienii de la Khimik se anunța cea mai dificilă, și este în continuare una care-i va solicita pe jucătorii echipei gorjene, însă Energia are deja un avantaj important luat după primul meci. Partida cu care a debutat seria cu Khimika a început cu trei aruncări de trei puncte reușite. Shaw a deschis balul, Diggs a replicat, iar Antypov a confirmat faptul că ucrainienii știu să arunce de la distanță. Primul sfert s-a desfășurat sub semnul echilibrului, însă în cel de-al doilea oaspeții s-au dovedit mai inspirați în ofensivă și s-au detașat, la pauză Energia fiind condusă pe propriul teren cu scorul de 29-37. Deficitul de opt puncte cu care a început partea a doua a meciului s-a mărit imediat după pauză, Khimik conducând în trei rânduri cu un avantaj de 10 puncte, 29-39, 31-41 și 40-50, însă ca prin minune, din a doua jumătate a sfertului al treilea, jocul s-a schimbat radical. Un parțial de 12-3 a adus Energia la doar un punct în spatele echipei din Ucraina, iar o aruncare de la distanță a lui Diggs a făcut ca în sfertul decisiv gazdele să preia conducerea, scor 57-55, după un sfert de senzație, câștigat cu 28-18!

sapera_ins„A fost un joc foarte frumos, cu multe schimbări la conducere, dar mai întâi de toate a  fost un joc în care noi am arătat că suntem cu adevărat o echipă. Un joc pe care noi l-am câștigat ca o echipă. Toată lumea a participat la acest succes și am arătat că nu este important cât de multe individualități avem, ci că mult mai important este ca noi să jucăm împreună”, Hristu Șapera, antrenor Energia Târgu Jiu.

Sfertul patru a fost incitant, Khimik nu a cedat lupta și de la 59-55 a reușit să repună un scor egal pe tabelă, 61-61. Diggs, cel mai bun marcator al Energiei în acest meci, a reușit o nouă triță care a dus pentru prima dată echipa gorjeană la 10 puncte în fața celor de la Khimik, scor 77-67 cu un minut înainte de final. Koniev a replicat și el cu o aruncare de la distanță și oaspeții amenințau victoria Energiei în ultimele 47 de secunde, mai ales că au reușit să câștige repede o nouă posesie. O ratare de la linia de fault a lui Antypov a liniștit lucrurile în mare măsură, deși ucrainienii au mai forțat reducerea handicapului pentru a căuta egalarea în ultimele secunde, dar apărarea Energiei a funcționat perfect de această dată.

diggs_ins„Echipa din Ucraina este o echipă foarte bună. Aveam nevoie să-i oprim de câteva ori pe apărare și de câteva contraatacuri. În prima repriză am ratat unele aruncări pe care de obicei nu le ratam, am comis și câteva greșeli. În repriza secundă ne-am revenit și până la urmă asta a fost cheia meciului. În prima parte am făcut o apărare destul de bună, dar dacă te aperi 20 de secunde și nu recuperezi mingea, atunci este o problemă. În repriza secundă nu s-a mai întâmplat acest lucru. Am recuperat mai repede și am declanșat contraatacurile. Ne-au intrat și aruncările, dar până la urmă este vorba de același principiu, de apărare. Șansele sunt destul de mari, dar va fi foarte dificil să-i învingem acolo. Probabil că a fost unul dintre cele mai bune meciuri ale mele, dar nu asta contează foarte mult pentru mine. Eu vreau ca echipa să câștige”, Jamar Diggs, conducător de joc Energia Târgu Jiu.

Dacă Diggs a fost cel mai bun marcator și Eziukwu a terminat un double-double cu 19 puncte și 12 recuperări, merite deosebite în obținerea acestui succes aparțin unor jucători mai puțin obișnuiți cu această postură. În finalul sfertului trei și începutul celui decisiv, protagoniști au fost Șanta și Mihuți. Cei doi au avut contribuții esențiale la întoarcerea scorului, Șanta fiind chiar foarte aproape de un double-double, cu 9 recuperări și 8 puncte, în vreme ce Mihuți a terminat cu procentaje de 100% pentru cele 4 puncte reușite, cu o recuperare și un capac în ceva mai mult de 5 minute petrecute pe teren.

Energia Târgu Jiu – Khimik Yuszne 77-71 (17-19, 12-18, 28-18, 20-16)
Sala „Trivale”, Pitești, spectatori: 900
Energia: Troupe (10), Eziukwu (19), Andrei, Șanta (8), Bratoloveanu, Mihuți (4), Horne (12), Aktaș, Guțoaia (4), Diggs (20). Antrenor: Hristu Șapera.
Khimik: Goncharov, Malchevskyi (4), Popov, Shaw (13), Frazier (3), Belikov (8), Riabchuck (11), Prokopenko, Petrov (5), Koniev (14), Antypov (13), Sydorov. Antrenor: Oleg Yushkin.
Arbitri: Georgios Poursanidis (GRE), Michal Proc (POL), Yener Yilmaz (TUR).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here