Trofeul Festivalului „Maria Lătăreţu”, câştigat de o bistriţeancă

908

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu” a ajuns la final. Anul acesta, Trofeul festivalului a fost câştigat de Ionela Cristina Bugnar, o tânără interpretă de muzică populară din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În perioada 3-6 noiembrie, la Târgu-Jiu s-a desfăşurat cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Naţional al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu”. 41 de solişti vocali şi instrumentişti au urcat anul acesta pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, unde s-a desfăşurat festivalul, încântând publicul şi juriul cu talentul lor. Cei mai buni dintre aceştia au fost premiaţi joi seara, în cadrul Galei Laureaţilor. Misiunea juriului nu a fost însă deloc una uşoară. „Anul acesta a fost o ediţie foarte bună, foarte strânsă. Concurenţa a fost foarte mare pentru că au fost foarte mulţi interpreţi foarte buni. (…) Cu certitudine, toţi concurenţii, şi cei de azi şi cei de ieri şi cei din viitor, vor ştii să Cozaciuc Alexandru Marian (2)preţuiască laurii pe care i-au dobândit la Festivalul Naţional al Cântecului Popular Românesc „Maria Lătăreţu” pentru că Maria Lătăreţu este un brand iar numele ei, aflat pe frontispiciile acestui festival, nu este deloc puţin lucru. Tinerii noştri interpreţi de muzică populară sunt cu adevărat foarte buni. Cu toţii sunt câştigători dar marele câştigător este folclorul românesc, care nu va pieri”, a declarat prof. dr. Elise Stan, preşedintele juriului.

Două premii importante au plecat în Bistriţa
În premieră, Marele Premiu şi Premiul I au plecat în acelaşi judeţ. O tânără interpretă de muzică populară din Bistriţa-Năsăud, Ionela Cristina Bugnar, şi-a adjudecat anul acesta Marele Premiu şi Trofeul festivalului. Aflată la prima participare la Festivalul „Maria Lătăreţu”, Ionela Bugnar nu se aştepta să câştige Trofeul, însă s-a declarat încântată de faptul că se va întoarce acasă cu un dar atât de frumos pentru bistriţenii ei. „Sunt foarte bucuroasă că am reuşit să ajung la acest concurs. Îmi doream foarte mult să particip pentru că este un concurs cu renume. Am venit cu inima deschisă până aici de la Bistriţa şi iată că merg acasă încărcată cu daruri. Le duc bistriţenilor mei dragi un frumos trofeu. Mulţumesc orchestrei pentru că au fost alături de noi, au fost în spatele nostru. Mulţumesc  juriului şi mulţumesc şi publicului. Nu mă aşteptam să primesc acest trofeu pentru că a fost concurenţă mare; am fost foarte mulţi concurenţi, concurenţi valoroşi, cu voci foarte bune”, a spus Ionela Bugnar. Tot din Bistriţa-Mădălina Ancuţa MîrzaNăsăud a venit şi câştigătoarea Premiul I la secţiunea solişti vocali –  Mădălina Ancuţa Mîrza. „Nu am avut niciun fel de reţinere în a trimite şi Premiul I şi Marele Premiu în judeţul Bistriţa-Năsăud. E o dovadă, zic eu, mai clară decât oricare alta că juriul a fost foarte exigent şi obiectiv”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul festivalului.

Două premii şi două menţiuni pentru Gorj
Reprezentanţii judeţului Gorj au obţinut anul acesta două premii şi două menţiuni la Festivalul „Maria Lătăreţu”. Astfel, Ion Constantin Pobirci (vioară) şi Teodor Foanţă (acordeon), doi tineri gorjeni care au concurat la secţiunea solişti instrumentişti, au fost răsplătiţi cu menţiuni. Un alt gorjean, Mirel Trifon Chiru, a obţinut premiul I la aceeaşi secţiune. Tot din Gorj este şi câştigătoarea Premiului Special oferit de nora Mariei Lătăreţu, Ioana Lătăreţu. Este vorba de Adriana Maria Soreanu. Cea de-a treia menţiune la secţiunea solişti instrumentişti a fost acordată lui Alexandru Marian Cozaciuc, din judeţul Suceava. Premiul III la aceeaşi secţiune a revenit lui Alexandru Nicolae Derlean, din Caraş-Severin, iar premiul II i-a fost acordat lui Tudor Ciprian Vârciu, din Alba. De precizat că Mirel Trifon Chiru (8)laureatul premiului II la secţiunea solişti instrumentişti a mai câştigat şi un premiu special din partea Societăţii Naţionale de Radio, premiu constând într-o sesiune de înregistrări împreună cu Orchestra de Muzică Populară Radio. Tot trei menţiuni au fost acordate şi la secţiunea solişti vocali. Acestea au revenit Simonei Mazăre, din Botoşani, Alinei Ureche, din Republica Moldova, şi Dariei Gâdea, din Maramureş. La aceeaşi secţiune, Premiul III i-a fost acordat lui Cristian Petrişor Tomoni, din Timiş, iar Premiul II lui Iulia Mihai, din Giurgiu.

Organizatori
Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului „Maria Lătăreţu” a fost organizată de Consiliul Judeţean Gorj şi Autoritatea Naţională pentru Turism, cu sprijinul Consiliului Local şi Primăriei municipiului Târgu-Jiu şi al Ligii Culturale „Fii Gorjului” din Bucureşti, prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcoală Populară de Artă Târgu-Jiu şi Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here