Trimişi în judecată pentru “tunul” de peste un miliard de euro

377

deschidereCele opt persoane, reţinute la începutul acestei luni în dosarul privind infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în dauna unei societăţi bucureştene de leasing, precum şi pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Bărbaţii au prejudiciat firma SC AFIN LEASING IFN Bucureşti cu circa 820.000 de euro şi au creat încă un prejudiciu în valoare de peste 1.200.000 de lei ca urmare a evaziunii comise. Cei opt se află în continuare în arest preventiv.

Inculpatul Dumitru Dan Mutu, administrator al SC Klaumetal SRL Târgu-Jiu, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune în convenţii, prin folosirea de mijloace frauduloase şi cu consecinţe deosebit de grave şi a infracţiunii de uz de fals. Al doilea inculpat, Ionel Marian Barbu, administrator al SC Olimp P. SRL Târgu-Jiu a fost şi el trimis în judecată pentru aceleaşi infracţiuni ca Mutu.

Inculpatul Emilian Vasile Toropu, al treilea în acest lanţ al înşelăciunii, a fost trimis la rândul său în judecată pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune în convenţii, prin folosirea de mijloace frauduloase şi cu consecinţe deosebit de grave şi de fals la legea contabilităţii.

inselaciune (3)inselaciune (6)Al patrulea inculpat Adrian Răzvan Andronic a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de complicitate la înşelăciune în convenţii, prin folosirea de mijloace frauduloase şi cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

La fel şi inculpaţii Ionuţ Lucian Alexandru, Emanuel Stoicescu, Adrian Marius Parapancea şi Valentin Enescu.

Încrengătura infracţională

În cauză s-a reţinut de către procurori că, în cursul anului trecut, inculpaţii Dumitru Dan Mutu şi Ionel Marian Barbu, administratori ai celor două societăţi comerciale din Târgu-Jiu, cu complicitatea celorlalţi inculpaţi folosind documente contabile falsificate de inculpatul Emilian Vasile Torop, au urmărit inducerea în eroare a societăţii de leasing bucureştene de la care au obţinut finanţare.

În baza acesteia au achiziţionat de la două societăţi comerciale din Bucureşti şi Bacău utilaje terasiere folosite în construcţii care, ulterior, au fost valorificate în mod fraudulos de inculpaţi, în scopul obţinerii unor câştiguri substanţiale.

tribunal (2)Acest demers a provocat finanţatorului un prejudiciu în valoare de 820.000 de euro. Inculpatul Ionel Marian Barbu a ascuns în mod ilicit activitatea comercială desfăşurată de SC Olimp P SRL, creând un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 1.215.810 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Închisoare între 10 şi 20 de ani

Pentru fapta lor dar în special pentru înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave sau complicitate la această infracţiune, legea prevede pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi. La sfârşitul săptămânii trecute, Tribunalul Gorj a verificat legalitatea şi temeinicia arestării preventive a celor opt inculpaţi şi a decis menţinerea în acest caz a arestului preventiv.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here