Trichineloză la Peştişani

182

taiere-porc-1Primul caz de trichineloză din acest sezon a fost depistat vineri, 10 decembrie, la un porc domestic în vârstă de doi ani şi jumătate, ce se afla în proprietatea unui cetăţean din satul Gureni, comuna Peştişani.

Conform conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj, în urma depistării bolii, carnea rezultată de la respectivul animal a fost confiscată de autorităţile sanitare locale.

„În cursul zilei de azi (n.r. ieri), carnea este denaturată şi incinerată, operaţiune efectuată de proprietarul animalului în prezenţa inspectorilor veterinari şi a unui reprezentant din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor. Proprietarul va fi despăgubit după evaluarea valorică a porcului la preţul pieţei, conform HG nr. 1214/30 octombrie 2009”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj. Diagnosticarea trichinelozei la animale nu este posibilă în timpul vieţii acestora, parazitul putând fi pus în evidenţă doar prin examinarea trichineloscopică a probelor de carne provenite de la animalele infestate. Este necesar ca proprietarii de animale care sacrifică porci pentru consumul familial să efectueze examenul trichineloscopic al cărnii obţinute, la dispensarele veterinare de la nivelul fiecărei localităţi din judeţ, sau la circumscripţiile sanitar-veterinare de control alimente de la nivelul oraşelor şi a municipiilor Târgu-Jiu şi Motru.

I.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here