Trei zile de folk și baladă la Târgu Jiu

1248

O nouă ediție a Festivalului Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului” se va desfășura, anul acesta, în perioada 11-13 august 2023, la Târgu Jiu.

Festivalul-concurs este un eveniment cu tradiție, organizat de Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în colaborare cu Asociația „Proiect pentru o Lume a Oamenilor mai Buni” (APLOMB), posturi de radio și televiziuni naționale și locale.
Pe lângă corifeii folkului românesc, manifestarea reuneşte tineri din toată țara, care doresc să-şi afirme potenţialul artistic în domeniul creaţiei şi interpretării muzicii folk și, totodată, vor încerca să arate că există deja ziua de mâine a folkului românesc.
„Se pot înscrie în concurs, în calitate de interpreți și grupuri folk, cei care nu au obținut Marele Premiu și Trofeul la nicio ediție anterioară. Fiind un concurs de creație și interpretare, care își propune să promoveze noi valori reprezentative pentru folk-ul românesc, se adresează concurenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 35 de de ani. Concurenții admiși vor prezenta în concurs două piese originale. Piesele care participă în concurs trebuie să transmită fie un mesaj al condiției umane sau al conceptelor sociale, fie un mesaj istoric sau unul de iubire. Textele prezentate pot fi creații proprii sau ale altor poeți, în timp ce linia melodică trebuie să fie compusă de concurent”, anunță organizatorii.

Programul festivalului
Programul festivalului ajuns la ediția cu numărul XXI promite a fi unul de excepție. Astfel, vineri, 11 august 2023, ora 19.00, va avea loc tradiţionalul concurs de muzică, iar apoi vor încânta publicul Zoia Alecu, Sunt un frate tânăr (trio format din Dorin Andone, Teo Boar și Vlady Cnejevici), Nicu Zotta și Daria Andreea Boghean (câștigătoarea ediției trecute).
Sâmbătă, după concurs, vom intra în atmosfera de poveste creată de vocile calde ale interpreților: Trio Emeric Imre – Jimi Laco și Marius Roje, Dan Vană, Dana Florian și Stephan Gheraksiev.
Duminică, 13 august, începând cu ora 19.00, va avea loc Gala Laureaților, iar la finalul festivalului vor susține recitaluri Mircea Vintilă, Maria Gheorghiu, Adrian Beznă și Ovidiu Mihăilescu.
Juriul are în componenţa sa personalități ale muzicii de gen: Maria Gheorghiu – președintele juriului, cantautor și redactor Radio România, Dan Vană – cantautor, Sorin Minghiat – interpret, Spiridon Popescu – poet, Ovidiu Mihăilescu – cantautor.
Tot cu ocazia festivalului se vor organiza lansări de albume discografice ale personalităților prezente cu această ocazie la Târgu Jiu, precum și lansări de carte.
Teatrul de Vară „Nelu Dumitru” din Târgu Jiu va fi gazda festivalului, loc consacrat pentru desfășurarea acestui eveniment. Atmosfera va fi întreținută de folkistul Adrian Beznă, amfitrionul festivalului.
Prețul unui bilet este de 15 lei, prețul unui abonament pentru toate cele 3 zile este 30 de lei, iar pentru copiii cu vârsta de până la 7 ani, intrarea este liberă. Persoanele cu dizabilități pot beneficia de intrare liberă doar pe baza unui act doveditor (copie a certificatului care atestă gradul de dizabilitate).
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here