Trei răniţi după explozia la o garsonieră din Bumbeşti-Jiu

143

Situaţie dramatică în oraşul condus de Constantin Bobaru, unde gazele acumulate într-o garsonieră de la parterul unui bloc au bubuit vineri dimineaţa de toată lumea a crezut că este iarăşi război. Zgomotul deflagraţiei s-a auzit la kilometri depărtare, din fericire neproducându-se şi un incendiu. Trei persoane au fost grav rănite în acest incident, locatarii din alte opt garsoniere fiind evacuaţi, proprietarii din alte două înregistrând pagube materiale mari.

Garsoniera în care s-a produs explozia era încălzită cu un convector pe gaze, iar proprietarul ei, un bărbat, în vârstă de 43 de ani, a suferit arsuri pe jumătate din corp, fiind transferat cu o ambulanţă la Spitalul de arşi din Bucureşti. Locatarii spun că individul nu era prea sănătos la cap, după cele întâmplate ei fiind chiar revoltaţi că l-au tolerat prea mult timp în mijlocul lor. “Nu ştiu dacă era şmecher sau făcea pe prostul, dar el înjura pe aici pe toată lumea, pe toate partidele şi tot zicea că într-o zi o să dea foc. Doar şi-a mai dat el odată foc, dar nu a ars cum a trebuit şi el a scăpat teafăr. Uite că acum ne făcu bucuria.”

Clădirea evacuată
Pereţi ai garsonierelor de la parterul blocului au fost desprinşi din structura de rezistenţă, întreaga clădire fiind evacuată de pompieri din cadrul ISU Gorj, locatarii mergând pe la rude pentru a se odihni. Suflul exploziei a afectat şi garsoniere de la parterul unui bloc aflat in vecinătate, paralel cu cel la care s-a produs deflagraţia. Explozia nu a fost urmată de un incendiu, dar pompierii au debranşat clădirea de la reţelele de apă, energie şi gaze.  “Am prins şi războiul din 1940, şi cutremurul din 1977, dar bubuitură ca acum eu nu am auzit niciodată. Nu-mi vine să cred că a fost posibil aşa ceva. Mi-am luat pastile când m-am trezit că nu mă puteam ţine pe picioare. Am soţul la pat, e bolnav, şi am crezut că i-a stat inima în loc. Numai ce pusesem geamurile termopan, ca să avem şi noi căldură mai multă la iarnă. Făcusem rate, acum îşi bătu joc de noi un nenorocit”, se plângea o bătrânică a cărei garsonieră era amplasată la parterul unui bloc din imediata vecinătate a celui în care s-a produs explozia.

Pompier rănit
După deflagraţie, pe lângă proprietar, la spital a mai ajuns şi o femeie de 56 de ani, care avea oricum o semipareză, dar cel mai grav a fost rănit un pompier militar, care vineri după-amiază a fost preluat de un elicopter SMURD şi transferat la Bucureşti, în încercarea de a i se salva un ochi, precum şi rănile pe care le-a suferit. Nicolae Pârvu, de 39 de ani, dormea împreună cu fiul său de 3 ani într-o garsonieră din vecinătatea celei în care s-a produs explozia de vineri dimineaţa şi în urma căreia 10 locuinţe au fost grav afectate. Bărbatul a fost grav rănit de cioburile care au rezultat în suflul exploziei, prin spargerea geamurilor, fiul său scăpând însă teafăr pentru că avea patul amplasat într-un colţ al camerei unde a avut protecţie. Autorităţile au adus un elicopter pentru a-l transporta pe acesta la Bucureşti, în încercarea de a-i salva vederea, după ce cioburi de la ferestre l-au rănit pe tot corpul, inclusiv la ochi. Autorităţile locale au făcut un inventar sumar al pagubelor şi au înaintat către Guvern, prin intermediul Prefecturii Gorj, documentaţia pentru ca persoanele păgubite să fie ajutate financiar de către stat. Guvernul ar urma să analizeze în şedinţa de mâine situaţia de la Bumbeşti- Jiu pentru a aloca fondurile ce vor fi folosite în consolidarea blocului, aceasta fiind cea mai gravă explozie produsă în Gorj în ultimii ani. Cu o lună în urmă o explozie similară a avut loc la Târgu-Cărbuneşti, dar atunci doar un apartament a fost foarte distrus, proprietarii săi, soţ şi soţie, decedând la câteva zile, din cauza arsurilor grave pe care le-au suferit.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here