Trei persoane muşcate de şarpe, SJU Târgu-Jiu mai are 4 doze de vaccin antiviperin

436

În această vară, trei persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu după ce au fost muşcate de şarpe. Conform protocoalelor, acestora li s-a administrat vaccin antiviperin, existând posibilitatea ca muşcăturile să fi fost provocate de şerpi veninoşi. La ora actuală, SJU mai are pe stoc 4 doze de antiviperin.

Trei gorjeni au avut neplăcuta surpriză de a fi muşcaţi de reptile, în ultimele luni. Ei au ajuns la UPU, unde au fost vaccinaţi. „Am avut trei cazuri de persoane muşcate de şarpe. Nu ştim despre ce şerpi era vorba, însă protocolul impune administrarea serului antiviperin, existând posibilitatea ca muşcătura să fi fost provocată de un şarpe veninos”, confirmă Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu.

Stoc asigurat
Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu mai are pe stoc patru doze de antiviperin. Dacă va fi necesar, stocul va fi refăcut, iar în caz de urgenţă se poate apela şi la unităţile din judeţele învecinate. „Pe stoc mai avem 4 doze de vaccin antiviperin. Vom face o solicitare de suplimentare a dozelor, dacă este necesar. De asemenea, avem posibilitatea de a apela la judeţele vecine, dacă este cazul. Prin urmare, vom face faţă solicitărilor, din acest punct de vedere”, precizează medicul Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Atenţie la vipere!
Vara este sezonul în care se întâlnesc viperele. Lunile iunie-august reprezintă perioada lor de împerechere. Vipera are corpul cenuşiu deschis sau cafeniu, cu o bandă negricioasă în zig-zag pe spate. Pe cap se găseşte o pată negricioasă în formă de V întors. Corpul este scurt şi gros, putând atinge maxim 80 cm în lungime; coada se termină brusc. Vârful cozii este portocaliu pe partea inferioară.
Potrivit directorului Salvamont Gorj, zona cu cea mai mare afluenţă de vipere este de la Jiu până în Valea Cernei, în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi. „Viperele stau în zonele cu expunere la soare; practic, ele se încarcă cu căldură pentru a rezista pe timpul nopţii. De regulă, atacă atunci când omul încearcă să o prindă sau când nu este încălzită suficient să poată fugi, dar destul încât să poată muşca”, menţionează Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.
Pentru a se proteja de muşcătura de viperă, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, adică bocanci, care să fie înalţi; nu pantofi sport şi cu atât mai puţin papuci; dacă poartă pantaloni scurţi, pot fi luate jambiere care să protejeze gambele împotriva unei posibile muşcături.
Trebuie evitate tufişurile şi este necesară precauţie în privinţa locului unde se păşeşte. În zonele cu vipere sunt recomandate plimbările doar pe timpul zilei.
Directorul Salvamont Gorj a mai precizat că la nivelul judeţului Gorj nu mai există alţi şerpi veninoşi în afara viperelor.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here