Trei eliminaţi şi peste 200 de absenţila prima probă scrisă a Bacalaureatului

179

Absolvenţii de clasa a XII-a au susţinut ieri prima probă scrisă din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de bacalaureat. La nivelul judeţului Gorj, peste 200 de candidaţi nu s-au prezentat la examen iar alţi trei au fost eliminaţi, fie pentru că au fost prinşi încercând să copieze, fie pentru că au intrat în săli având asupra lor telefonul mobil.

Probele scrise din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat au debutat ieri cu proba la limba şi literatura română. În Gorj, pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 1372 de candidaţi însă numai 1.170 s-au şi prezentat ieri la examen, restul de 202 fiind absenţi. Cei 1.170 de candidaţi gorjeni au susţinut proba scrisă la limba şi literatura română în şase centre de examen: Colegiul Tehnic Motru, Liceul Tehnologic Turceni, Colegiul Tehnic „Henri Coandă” Târgu-Jiu, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Târgu-Jiu, Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu-Jiu şi Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu. În ceea ce priveşte subiectele, elevii de la uman şi pedagogic au primit un fragment din nuvela „Iubire magică”, de Vasile Voiculescu, fragment pe baza căruia li s-a cerut să răspundă la nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi comenta un text literar. La subiectul II, li s-a cerut să scrie un text argumentativ despre „importanţa literaturii universale” iar la subiectul al III-lea au avut de redactat un eseu în care să comenteze relaţia dintre două personaje dintr-o operă dramatică studiată. Absolvenţii de clasa a XII-a de la profilul real/tehnologic au primit spre rezolvare la primul subiect un text la prima vedere din nuvela „Budulea taichii” de Ioan Slavici, text pe baza căruia au trebuit de asemenea să răspundă la mai multe cerinţe. La al doilea subiect, cerinţa a constat în scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de rânduri, despre importanţa comunicării pentru succesul muncii în echipă. Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două – trei pagini în care trebuia prezentată relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

BAC ratat pentru trei elevi
Prima probă a sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat nu a decurs fără incidente în Gorj. Trei elevi au fost eliminaţi din examen după ce au intrat cu telefoane mobile în sală sau au încercat să copieze. Tentativa de fraudare a examenului îi va costa scump: cei trei elevi vor trebui să aştepte până în 2015 pentru a putea încerca din nou să susţină examenul de bacalaureat. „Avem trei eliminaţi. Doi dintre ei sunt de la Colegiul Tehnic Nr. 2 din Târgu-Jiu şi unul de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Târgu-Jiu. Au fost eliminaţi pentru că au avut telefoane la ei sau au încercat să copieze folosind fiţuici. Din păcate pentru ei, au pierdut tot ce au promovat până acum, pentru că probabil că au promovat diferite probe în sesiunea anterioară a examenului de bacalaureat; acum au pierdut tot ce au câştigat, nu pot să mai participe în continuare la examen şi nu se vor putea înscrie la bacalaureat până în 2015”, a declarat inspectorul şcolar general Ion Işfan.

Urmează proba la matematică sau istorie
Proba scrisă la limba şi literatura română va fi urmată, pe 28 august, de proba obligatorie a profilului.
Pentru susţinerea acestei probe s-au înscris 1.459 de elevi – 1.438 la matematică şi 21 la istorie.
Proba la alegere a profilului şi specializării, la care s-au înscris circa 1.500 de candidaţi, se va desfăşura în data de 30 august.
Afişarea primelor rezultatelor se va face pe data de 2 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 16:00, să fie depuse şi eventualele contestaţii. Aceste vor fi soluţionate în perioada 3-4 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 5 septembrie.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here