Trei elevi, eliminaţi de la proba obligatorie a examenului de bacalaureat

123

În cele şapte centre de examen din Gorj s-a desfăşurat ieri proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de bacalaureat. Trei dintre cei peste 2000 de candidaţi care au susţinut ieri proba scrisă la matematică sau istorie au fost însă eliminaţi din examen, după ce au fost prinşi încercând să copieze.

Absolvenţii de liceu care nu au promovat prima sesiune a examenului de bacalaureat sau care nu au putut intra în examen din cauza corigenţelor, au susţinut ieri proba obligatorie a profilului din cadrul examenului de bacalaureat. La nivelul judeţului Gorj, 2704 candidaţi s-au înscris pentru a susţine proba scrisă la matematică sau română, însă mulţi dintre aceştia nu s-au prezentat ieri în sălile de examen. De asemenea, trei candidaţi au fost eliminaţi din examen după ce au fost prinşi încercând să copieze. “Miercuri a avut loc proba obligatorie a profilului, la matematică şi istorie. Avem 2011 candidaţi care au fost evaluaţi în cele 7 centre de examen. Din păcate, au fost şi trei candidaţi care au încercat să fraudeze examenul; au fost prinşi cu copiuţe de către profesorii supraveghetori şi au fost scoşi din examen”, a declarat Ion Işfan, inspector şcolar general adjunct. Cei trei candidaţi eliminaţi, doi de la Grupul Şcolar Turceni şi unul de la un liceu din Motru, vor trebui acum să aştepte până în vara anului 2014 pentru a susţine din nou examenul de bacalaureat.

Subiecte mai grele ca în vară
Majoritatea elevilor care au susţinut ieri proba scrisă la matematică nu păreau prea optimişti la ieşirea din sălile de examen. După ei, subiectele au fost mai grele decât cele care le-au picat în sesiunea din vară şi nici de această dată profesorii nu au fost mai îngăduitori. “A fost foarte greu, mai greu ca data trecută. Profesorii nu ne-au lăsat deloc să ne mişcăm”, s-a plâns un candidat. De dificultatea subiectelor s-a plâns şi un alt absolvent de liceu, care în momentul în care a văzut subiectele şi-a dat seama că nu era chiar atât de bine pregătit pe cât credea. “Subiectele au fost mai grele ca în prima sesiune. Eu ziceam că m-am pregătit mai bine acum dar se pare că nu prea. Nu cred că o să trec”, a spus acesta. „Am dat la matematică şi la română. Mai am la fizică. Am dat şi în iulie dar am picat la toate. Sper să iau acum”, a declarat o altă candidată.

Bac la 49 de ani
Nu toţi cei care susţin în această perioadă examenul de bacalaureat sunt tineri de 18, 19 ani, proaspăt ieşiţi de pe băncile liceului. Printre candidaţii care s-au prezentat ieri la examen se numără şi Dumitru Gavrilă, un târgujian în vârstă de 49 de ani, decis să obţină, chiar şi un pic mai târziu, o diplomă de bacalaureat. “Am făcut seralul acum, la o vârstă mai înaintată. Am hotărât că e bine să ai studii medii, că pe unde te duci te întreabă de studii. Am dat şi în prima sesiune dar am picat la matematică şi fizică. Acum mă simt un pic mai pregătit. Dacă nu, insistăm şi la anul”, a declarat hotărât acesta. Chiar dacă subiectele i s-au părut mai grele ca în prima sesiune, nu aceasta a fost principala sa nemulţumire, ci condiţiile în care s-a desfăşurat examenul. „Poliţie în curte, jandarmerie, poliţie pe hol. Eu vin la examen ca un om cinstit şi mă pomenesc că mă simt ca un criminal. Chiar mă intimidează camerele acelea. Nu mi se pare corect”, s-a plâns Dumitru Gavrilă.

Urmează proba la alegere a profilului şi specializării
Absolvenţii clasei a XII-a mai au un singur hop de trecut. Vineri, aceştia vor susţine ultima probă a examenului de bacalaureat, şi anume proba la alegere a profilului şi specializării. Candidaţii pot alege între fizică, informatică, geografie, biologie (biologie vegetală şi animală şi anatomie), chimie (organică şi anorganică), filosofie, economie, logică şi argumentare, psihologie şi sociologie. Primele rezultate ale examenului de bacalaureat din acest an vor fi afişate pe data de 2 septembrie, eventualele contestaţii putând fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16:00 şi 20:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 5 septembrie.
Roxana Lupu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here