Trei consilieri și-au făcut cadou celularele gratuite! Mii de lei, plătiți eronat pentru odihna fostului primar Moșoiu

604

Odihna fostului primar al comunei Drăguțești a costat autoritatea locală, în 2015, câteva mii de lei. Cel puțin asta au constatat verificatorii Curții de Conturi, la un control realizat în vara anului trecut, inspectorii sesizând că fostul primar a primit bani de două ori pentru concediul de odihnă efectuat într-un singur an. Banii în cauză vor fi recuperați de la fostul primar, susține actualul, Dumitru Ion Popescu având misiunea ingrată și de a recupera banii pe câteva sporuri, considerate ilegale, primiți de câțiva funcționari ai primăriei în urmă cu doi ani de zile. Tot actualul primar de Drăguțești trebuie să recupereze trei telefoane mobile utilizate de trei foști aleși, autoritatea publică fiind acuzată și că a dotat aiurea cu tablete, laptopuri și mobile performante consilierii locali.

Verificarea Curții de Conturi, realizată la Primăria Drăguțești în perioada iunie-iulie 2016, a scos în evidență mai multe nereguli care au avut loc sub fosta administrație Moșoiu. Una a privit tocmai o serie de cheltuieli nejustificate, făcute pentru a crește confortul aleșilor locali.
“S-a constatat efectuarea de cheltuieli neeconomicoase prin achiziția de telefoane mobile, tablete, laptopuri distribuite consilierilor locali fără ca entitatea să justifice utilitatea acestora în raport cu activitatea desfășurată de consilieri și nerecuperarea contravalorii unor telefoane mobile nerestituite de către persoanele care le-au avut în gestiune”, se arată în raport. De altfel, actuala administrație a Primăriei Drăguțești este obligată să stabilească întinderea prejudiciului şi să dispună măsurile prevăzute de lege pentru recuperarea acestuia, “inclusiv a foloaselor nerealizate reprezentând contravaloarea unui număr de 3 telefoane mobile achiziționate de entitate și atribuite fără documente justificative”.

“Moșoiu trebuia să sesizeze că a luat banii la dublu..”
Aceasta nu este însă singura neregulă depistată de inspectorii Curții de Conturi Gorj, deoarece “în mod eronat, entitatea a plătit fostului primar, de două ori, indemnizație pentru concediu de odihnă, în valoare de 4.307 lei”. Abaterea a fost cotată de verificatori la 6000 de lei, în dauna Primăriei Drăguțești.
Contactat telefonic actualul primar al comunei Drăguțești a menționat că eroarea în cauză se putea rezolva ușor, la momentul în care s-au aprobat banii, dacă fostul primar Vasile Moșoiu și-ar fi sesizat subalternii că a primit mai mulți bani pentru concediul de odihnă.
“Primarul Moșoiu trebuia să sesizeze că a luat banii la dublu, dacă era de bună-credință, dar, din păcate, nu a făcut asta. Eroarea s-a constatat, iar banii vor fi recuperați. Voi verifica dacă nu s-a făcut deja asta până la această oră”, explică Dumitru Ion Popescu, specificând că banii nu i-au fost dați de funcționarii UAT-ului fostului primar cu bună știință.
De altfel, autoritățile locale au primit termen de conformare de la verificatori pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor prevăzute de lege pentru recuperarea plăţilor nelegale (inclusiv a foloaselor nerealizate), reprezentând indemnizaţie pentru concediu de odihnă acordată în luna august 2015, fostului primar, precum şi luarea măsurilor pentru regularizarea cu bugetele fondurilor speciale a contribuţiilor datorate de salariaţi şi angajator.

Sporuri de recuperat!
Actuala administrație din Drăguțești mai trebuie să recupereze o serie de sporuri acordate ilegal unora dintre funcționarii publici, tot urmare a celor depistate de cei de la Curtea de Conturi Gorj. “UATC Drăguțești a acordat unui număr de 4 persoane, având calitatea de personal contractual, spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare, în procent de 15% la salariul de bază, fără respectarea prevederilor cadrului legal ce reglementează acest drept salarial”, se arată în raport.
Documentul mai subliniază că: “începând cu luna august 2015 până la zi, un număr de 2 persoane din cadrul UATC Drăguțești, au beneficiat, de indemnizație de dispozitiv de 25%, fără a îndeplini condițiile prevăzute de legislația în vigoare” dar și că s-a stabilit eronat indemnizația ordonatorului UATC Drăguțești- prin dispoziția nr.125/01.07.2014.
Pentru aceste fapte, primăria a trebuit să treacă la “stabilirea întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor prevăzute de lege pentru recuperarea plăţilor nelegale efectuate după data de 01.10.2014 (inclusiv a foloaselor nerealizate), reprezentând spor de condiții vătămătoare, indemnizație de dispozitiv, precum şi luarea măsurilor pentru regularizarea cu bugetele fondurilor speciale a contribuţiilor datorate de salariaţi şi angajator”, dar și de “extinderea verificării legalității acordării sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare şi indemnizație de dispozitiv pentru toți salariații și în condițiile constatării unor abateri de natura celor rezultate din verificarea efectuată de echipa de audit se vor lua măsuri de stabilirea întinderii prejudiciului, inclusiv a penalităților aferente și recuperarea acestuia, regularizarea contribuțiilor la fondurile speciale”.

Mașina PNL, consum fără acte
“În anul 2015, cheltuielile efective, înregistrate, ca urmare a consumului de carburant pentru mașina din dotarea entității Dacia Logan- Gj-11 PNL, nu au avut la bază documente justificative legale: foi de parcurs și fișe de activități zilnice, din care să rezulte legalitatea consumului și necesitatea achiziției acestuia”, se mai arată în raport.
Primarul Popescu susține că acest autoturism este folosit și a fost folosit de toți angajații instituției publice, dar combustibilul nu a fost sustras, ci folosit, în cauză intervenind cu siguranță o neglijență, nu o faptă penală.
Edilul localității susține că, în privința recuperării datoriilor de la cetățeni, fapt constatat de cei de la Curtea de Conturi Gorj, acesta a reușit totuși performanța de a colecta de la populație debite de 1,6 miliarde de lei pentru apă.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here