Trei bovine din Gorj, răpuse de Boala Limbii albastre

775

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a anunţat ieri decesul a trei bovine din tot atâtea localităţi ale judeţului provocat de Boala limbii albastre. Totodată, primele animale depistate acum o săptămână cu Boala limbii albastre prezintă o stare de sănătate bună, aflându-se pe tratament vitamino-mineralizant.

Trei animale au murit până acum în Gorj răpuse de Boala limbii albastre. Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj spune că acestea proveneau din gospodării din localităţile Prigoria, Turcineşti şi Bumbeşti-Piţic. “Decesul a survenit la trei animale din specia bovine, în cazul acestora proprietarul neanunţând la timp medical veterinar cu privire la starea de sănătate precară a animalelor. La unul dintre cazuri, vaca era deja bolnavă de altceva, era bătrână, şi Boala limbii albastre s-a suprapus cu un alt diagnostic. Toate cele trei bovine s-au sufocat şi astfel a survenit moartea. Deocamdată nu am înregistrat decese şi la ovine. Avem probleme cu câţiva proprietari care comentează că sunt prea scumpe complexele de vitamine şi min erale care trebuiesc date animalelor deja bolnave. În ultimele două săptămâni am recoltat la nivel judeţean circa 300 de probe, 202 încă sunt în analiză la Bucureşti, 83 pleacă astăzi (n.r. ieri), iar confirmate au fost 30 de cazuri din Albeni, Prigoria, Roşia de Amaradia, Berleşti, Bustuchin, Turcineşti, Borăscu şi Turceni”, a declarat Ion Iliuţă.

Fără despăgubiri
În jumătate din judeţul nostru este în prezent depistată Boala limbii albastre, care afectează trei specii de animale, ovine, bovine şi caprine, şi este transmisă de la animalul bolnav la cel sănătos prin înţepătura de ţânţar. “La animalele bolnave se pot observa edemul submandibular, leziunile ulcerative la nivel bucal şi podal, salivaţie excesivă cu aspect spumos, precum şi aspectul cianotic al limbii care a dat şi denumirea bolii. Dacă vor mai fi cazuri de decese şi la autopsie se va stabili că pricina a fost Boala limbii albastre, animalul nu va fi despăgubit proprietarului dacă acesta nu ne-a anunţat dinainte prezenţa de semne de boală. Proprietarii sunt obligaţi să facă dezinsecţie în gospodării pentru a evita transmiterea bolii şi la alte animale. De exemplu, avem exploataţii cu unu-două animale suspecte de boală, dar mai sunt şi alte animale în gospodărie neafectate însă deoarece în cazul celor bolnave s-a intervenit la timp”, a mai spus şeful DSVSA Gorj.
În prezent, trei localităţi din Gorj, respective Prigoria, Roşia de Amaradia şi Berleşti sunt cele mai afectate, acolo existând câte 30 de animale supuse observaţiei clinice şi acestea sunt localităţile care le dau medicilor veterinari cele mai mari bătăi de cap, în celelalte numărul fiind ceva mai mic. Ion Iliuţă a precizat că sub observaţie se află 300 de animale, iar mortalitatea înregistrată până acum este de 1%.

bovina 1Zeci de medici implicaţi
Şeful DSVSA Gorj a mai spus că la nivel de judeţ sunt implicaţi pentru eradicarea Bolii limbii albastre nu mai puţin de 50 de medici veterinari privaţi, 20 de medici de la DSVSA şi fiecare medic gestionează situaţia în comuna sa, şi localităţile limitrofe: “Cetăţenii nu trebuie să intre în panică, circa 60% dintre animalele depistate au trecut deja prin boală, deci sunt ca şi salvate deoarece s-a intervenit la timp, însă această criză naţională va afecta comerţul de carne. Până acum, din Gorj plecau spre export vreo 30.000 de ovine. La nivel de judeţ, avem circa 52.000 de bovine, 160.000 de ovine şi 40.000 de caprine”.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori la 100% din efectiv. Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 – 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here