Tratamente gratuite pentru gorjenii neasigurați

261

Gorjenii care sunt diagnosticaţi cu tuberculoză, cei care au fost infectați cu virusul HIV, dar și persoanele care doresc să depisteze precoce cancerul prin screening, chiar dacă figurează la „neasiguraţi”, pot beneficia de tratamente şi investigaţii gratuite. La nivelul întregii țări, mai multe programe naționale sunt finanțate de Ministerul Sănătății, astfel încât întreaga populație să aibă acces la tratamentele și investigațiile necesare.

Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, finanţează şapte programe naţionale cu impact major. Fie că vorbim de imunizarea copiilor, de supravegherea şi controlul bolilor transmisibile prioritare, ale infecţiei HIV, al tuberculozei, al infecţiilor nosocomiale şi monitorizarea utilizării antibioticelor, de depistare precoce a cancerului, prin screening organizat sau de sănătatea femeii şi copilului, banii sunt alocaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin intermediul programelor naţionale.
Astfel, dacă un gorjean este diagnosticat cu una dintre aceste boli, el poate beneficia de tratamente gratuite, chiar dacă este neasigurat.
Pe lângă Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu HIV/SIDA si Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, Programul de screenig pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, programe derulate prin unităţile sanitare publice şi implementate de Direcţia de Sănătate Publică Gorj, mai sunt şi alte programe naţionale, derulate de CJAS, cum ar fi: Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică; Programul naţional de diabet zaharat; Programul naţional de oncologie; Programul naţional de boli rare; Programul naţional de hemofilie şi talasemie; Programul naţional de post-transplant şi Programul naţional de ortopedie.
Din păcate, oamenii nu sunt suficient de bine informați și, de cele mai multe ori, ajung prea târziu la medic.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here