Tratamente de ultimă generaţie pentru bolnavii de hepatita C

367

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM) a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite, dintre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice tip C. Criteriile de includere a pacienţilor în tratament cu interferon free sunt postate pe site-ul CNAS, în transparenţă decizională.

Conform datelor furnizate de Casa de Asigurări de Sănătate, într-o primă etapă, vor beneficia de tratament pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat de fibroză, precum şi pacienţi aflaţi în stadiu F4 şi care nu au răspuns la tratamentele anterioare. Comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice şi regulamentul de funcţionare al acestei comisii au fost aprobate prin Ordin preşedinte CNAS nr.280/2015 şi publicat în Monitorul Oficial. Au fost stabilite contactele premergătoare negocierilor cu producătorii de medicamente.
Tratamentele inovatoare pentru afecţiunile hepatice tip C au fost introduse de sistemele de sănătate din Europa recent, un exemplu în acest sens fiind Franţa, unde, în luna noiembrie 2014, a fost introdus tratamentul cu interferon free. România se numără printre primele ţări est-europene care introduc tratamentele de ultimă generaţie pentru hepatica C.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here