Traseistul Barbu, mai bun pentru PNL decât inculpatul Dian

428

Copreşedintele PNL Gorj, Tudor Barbu, cel care a fost ales senator pe listele PP-DD, apoi a trecut pe la PC şi în final a staţionat la PNL, poate candida pentru un nou mandat în numele liberalilor, situaţia lui fiind clarificată ieri în criteriile de desemnare ale candidaţilor PNL de anul viitor. Criteriile în cauză acceptă traseiştii, cu condiţiile ca ei să nu fi candidat pentru trei partide diferite. Nu au voie la candidatură urmăriţii penal pentru corupţie, lucru modificat pe ultima sută de metri. Senatorul Dian Popescu nu mai are nicio şansă la candidatură dacă va mai rămâne în PNL, partid care vrea să-l excludă în următoarele zile.

Liberalii au modificat, luni, unul dintre criteriile de desemnare a candidaţilor la alegerile de anul viitor, respectiv pe cel care se referă la respingerea celor care sunt urmăriţi penal pentru corupţie. Criteriul a fost modificat astfel încât nu pot candida la alegeri cei care sunt urmăriţi penal pentru infracţiuni de luare sau dare de mită, iar pentru celelalte fapte de corupţie, precum traficul de influenţă sau abuzul în serviciu, criteriile se aplică în cazul trimiterii în judecată. Sub incidenta acestui criteriu se află senatorul PNL, Dian Popescu.
Reamintim că, PNL a stabilit miercurea trecută, cele zece criterii de integritate pe care trebuie să le respecte cei care doresc să candideze. Potrivit decalogului PNL, aceştia trebuie să nu fi fost membri sau colaboratori ai Securităţii, să nu fi fost dovediţi ofiţeri acoperiţi şi să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel. Alte criterii prevăd că aceştia nu trebuie să-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidaţi pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni, să nu fi angajat în funcţii, în cadrul instituţiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, soţul/soţia, rude sau afini de gradul I, să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia, să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese.
De asemenea, candidaţii nu trebuie să se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese, să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, să nu înregistreze datorii la bugetul local mai vechi de un an, în calitate de persoane fizice, să nu fi fost dovediţi prin hotărâri judecătoreşti definitive că au obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.
Criteriile de integritate în cazul candidaţilor urmează să fie discutate la Consiliul Naţional al PNL de vineri, când va fi adoptată o hotărâre.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here