Traseele turistice, verificate de salvamontiştii gorjeni

148

În prag de iarnă, salvamontiştii gorjeni sunt în plină acţiune de verificare a traseelor montane. Prin această activitate se doreşte atât o bună orientare a turiştilor pe timp de iarnă, cât şi semnalizarea zonelor cu risc crescut de producere a avalanşelor. De asemenea, pentru siguranţa turiştilor pe pârtiile de schi, se vor lua măsurile ce se impun imediat ce va cădea prima zăpadă.

Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj se află în plină perioadă a pregătirilor pentru sezonul rece. Deja a fost demarată verificarea traseelor montane pedestre, urmând a se stabili traseele care vor fi închise pe timpul iernii. Până la debutul iernii şi al sezonului de schi, salvamontiştii gorjeni derulează o amplă acţiune de verificare a traseelor turistice montane, acţiune menită să asigure nu numai o bună orientare a turiştilor pe timp de iarnă, când semnele de marcaj de pe stânci nu mai sunt vizibile datorită zăpezii, dar şi de semnalizare a zonelor cu risc crescut de producere a avalanşelor. „În funcţie de mărimea stratului de zăpadă căzută şi acumulată traseele montane pedestre se vor închide integral sau numai pe anumite tronsoane, temporar sau definitiv, pe durata iernii, dorindu-se, nu limitarea accesului turiştilor către zona montană ci reducerea la maxim a situaţiilor în care aceştia pot fi în pericol”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.

Staţiunea Rânca, ferită de avalanşe
Din fericire, după cum confirmă reprezentanţii Salvamont Gorj, staţiunea Rânca este o zonă unde nu se produc avalanşe. „Trebuie menţionat că zona cea mai solicitată de turişti pe timp de iarnă, staţiunea Rânca, nu este expusă riscului de producere a avalanşelor în zona de acces dinspre oraşul Novaci, primele zone cu risc real de formare şi producere a avalanşelor fiind la circa 3-4 km de limita de nord a staţiunii, către zona alpină înaltă a masivului Parâng”, a menţionat Cornoiu. De asemenea, tot pentru sezonul rece, odată cu prima zăpadă, împreună cu administratorii pârtiilor de la Rânca se vor stabili măsurile de siguranţă pe pârtiile de schi din staţiune şi se vor amplasa elementele de securitate.

Recomandări pentru iubitorii de schi
Pentru că sezonul de schi se apropie, salvamontiştii gorjeni, recomandă iubitorilor acestui sport să îşi verifice echipamentul de schi, verificarea funcţionării corecte a legăturilor de schi, reglajul acestora în funcţie de greutatea schiorului, în multe cazuri aceasta fiind diferită faţă de cea de la sfârşitul sezonului de schi trecut, să ascută canturile şi în primele zile de schi să schieze cu prudenţă, pentru a oferi organismului posibilitatea să se adapteze treptat şi să revină la aptitudinile fizice şi sportive necesare. Mai trebuie precizat faptul că pe durata sezonului de iarnă zona Rânca va fi asigurată non stop cu minimum doi salvatori montani, numărul acestora crescând până la zece salvatori în zilele cu aflux mare de turişti, în weekenduri, vacanţele şcolare, pe perioada concursurilor sportive şi a sărbătorilor de iarnă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here