Transportatorii de material lemnos, sancţionaţi de poliţiştii gorjeni

244

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, în colaborare cu reprezentanţi ai I.T.R.S.V. Râmnicu-Vâlcea şi specialişti silvici din cadrul Direcţiei Silvice Gorj, au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice, conform planului de acţiune ”Scutul pădurii”. Controalele oamenilor legii s-au soldat cu amenzi în valoare totală de peste 62.000 lei şi cu confiscarea a peste 35 mc material lemnos. De asemenea, au fost întocmite şase dosare penale.

În perioada 26-29 septembrie a.c., poliţiştii structurilor de ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Gorj, în cooperare cu reprezentanţi ai I.T.R.S.V. Rîmnicu-Vâlcea şi specialişti silvici din cadrul Direcţiei Silvice Gorj, au executat 56 controale pentru prevenirea şi combaterea transportului de material lemnos fără documente de însoţire şi provenienţă. Potrivit reprezentanţilor IPJ Gorj, controalele au mai vizat verificarea legalităţii provenienţei materialului lemnos, a funcţionării instalaţiilor de debitare primară a materialului lemnos, obţinerii documentelor de însoţire a mărfii. Totodată, echipele mixte de control au verificat provenienţa materialului lemnos şi a legalităţii înregistrării în evidenţele contabile a operaţiilor comerciale efectuate la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi cu material lemnos, precum şi respectarea prevederilor legale privind masele şi dimensiunile maxim admise şi nu în ultimul rând, legalitatea transportului de material lemnos. Poliţiştii gorjeni au intensificat, de asemenea, activităţile de patrulare, pe timp de zi şi pe timp de noapte, în zonele cunoscute cu risc infracţional în domeniul tăierilor ilegale de material lemnos, în scopul prevenirii şi combaterii activităţilor infracţionale.

Amenzi de 62.000 lei şi 6 dosare penale
Controalele oamenilor legii nu au rămas fără urmări. Zeci de transportatori au fost amendaţi iar şase dintre aceştia s-au ales şi cu dosar penal. “Ca urmare a neregulilor constatate în respectarea actelor normative incidente, au fost constituite 6 dosare penale şi au fost aplicate 151 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 62.210 lei, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de comerţ ilicit, O.U.G.195 privind circulaţia pe drumurile publice, ş.a. De asemenea, ca măsură complementară, a fost dispusă indisponibilizarea în vederea confiscării a peste 35 mc material lemnos, a cărui valoare a fost estimată la suma de peste 6.000 lei. Ulterior, întreaga cantitate de material lemnos confiscată, a fost predată instituţiilor silvice competente, în vederea valorificării”, a declarat Romina Dochian, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. Acest gen de acţiuni vor continua şi în perioada următoare.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here