Transalpina se redeschide în această săptămână

650

Veşti bune pentru iubitorii de plimbări pe drumuri de munte. Cea mai înaltă şi cea mai spectaculoasă şosea din România – Transalpina – se redeschide în cursul acestei săptămâni. Reprezentanţii Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Târgu-Jiu au făcut tot ceea ce era necesar pentru ca DN 67 C să fie practicabil în condiţii de siguranţă.

La ora actuală sunt întrunite toate condiţiile pentru constituirea Comisiei care poate decide deschiderea circulaţiei rutiere pe DN 67C (Transalpina), potrivit CNAIR. Ca urmare a deciziei directorului general al CNAIR S.A, a fost efectuată revizia acestui drum naţional, iar Comisia formată din reprezentanţi ai Companiei şi ai Poliţiei Rutiere din judeţele Vâlcea şi Gorj, se poate întruni luni. Dacă se constată că lucrările au fost realizate conform normativelor, Comisia va putea decide încă de astăzi, deschiderea circulaţiei rutiere pe Transalpina.
Peste zece utilaje au acţionat pe cea mai înaltă şosea din România pentru a înlătura zăpada şi bucăţile de stâncă ajunse pe carosabil. În prezent, versanţii sunt stabilizaţi şi se poate circula pe tronsonul Rânca – Obârşia Lotrului fără probleme. Carosabilul este complet curăţat pe ambele sensuri şi mai sunt de montat elementele de siguranţă şi semnele rutiere.
Ion Tudor, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Târgu-Jiu, a declarat că pe Transalpina s-au efectuat lucrările necesere pentru redeschiderea circulaţiei. „Sunt întrunite condiţiile pentru redeschiderea şoselei. Propunerea către comisia de la Direcţia Regională va fi pentru reluarea traficului, în aceleaşi condiţii ca şi anul trecut, respectiv restricţii de viteză, tonaj (3,5 tone) şi circulație pe timp de noapte“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Drumul Regelui, cel mai înalt din ţară
Transalpina sau Drumul Regelui atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri.
Iniţial, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de “Drumul Regelui”. După cel de-al Doilea Război Mondial, când a mai fost folosit şi reabilitat de germani, acest drum nu s-a mai modernizat sub nicio formă până în anul 2009, când a fost demarat proiectul de reabilitare, care nu a fost finalizat nici până în prezent; lucrările s-au reluat în acest an, spre bucuria celor care intenţionează să parcurgă acest traseu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here