Transalpina rămâne oficial închisă!

513

Cea mai modernă șosea din România și una din cele mai frumoase din lume rămâne inaccesibilă turiștilor care își făcuseră planuri vara aceasta s-o viziteze. Transalpina are pe mai departe statutul de șantier și, ca urmare, șoferilor nu le mai este permis să circule pe acolo, mai ales că, recent, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a fost sancționată cu un milion de euro după ce o tânără și-a pierdut un braț ca urmare a lipsei unui parapete de protecție. Drumul a fost inspectat ieri de directorul general al CNADNR, Narcis Neaga dând asigurări că, oficial, compania pe care o conduce nu are cum să redeschidă circulația, directorul general fiind conștient că decizia respectivă are influențe nefaste asupra turismului din Rânca.
“Acest drum nu aparține CNADNR, ci constructorului, dar Romstrade e în insolvență. Noi am făcut demersuri pentru a rezilia contractul, în contract existând o prevedere conform căreia rezilierea se poate face doar pe cale judiciară. Am făcut o notificare către casa de insolvență, care nu a fost de acord cu rezilierea contractului. În consecință, noi nu am putut prelua nici o parte din drum pentru a începe lucrările de întreținere și să continuăm ceea ce nu s-a făcut până acum. Garanțiile de bună execuție sunt de 130 de milioane, din care cam 90 de milioane sunt garanții expirate, dar noi am pus sechestru asiguratoriu pe ele, iar pentru diferența de 40 de milioane de lei suntem în stare și chiar dorim să le executăm. Până la sfârșitul lunii iulie vrem să vedem ce prejudiciu a produs necontinuarea contractului pentru CNADNR pentru că există două tipuri de prejudiciu. Unul e prin necontinuarea contractului, iar celălalt e datorat escaladării prețurilor și calității lucrărilor. Când avem toate aceste date ne adresăm Justiției și Justiția va spune da sau nu pentru reziliere”, afirmă Neaga.
Până se vor clarifica însă lucrurile în Justiție s-ar putea să treacă însă și vara viitoare, nu doar cea a lui 2014, turiștii care se riscă să tranziteze Transalpina fiind avertizați că fac deplasarea respectivă pe cont propriu. Pe munte nu e nimeni care să le dea amendă, dar pericolele sunt destule, semnele de circulație neexistând, iar de pe versanți putând să se desprindă bolovani. “Șoferii ar trebui să nu fie speriați de amenzi, ci de ce ar putea păți orice, oricând. Amenda o plătești, dar dacă pățești ceva? Ați văzut ce am pățit după 6-7 ani cu tânăra care a pățit ce a pățit și încă odată ne exprimăm regretul pentru situația creată. Dacă nu suntem atenți există posibilitatea ca aceste cazuri să se întâmple zilnic, ceea ce nu ne putem permite și nu neapărat din cauza banilor, ci pentru că e vorba de o chestiune de viață, de siguranța persoanei”, a mai spus ieri Neaga, în timpul vizitei făcute la Rânca.
În timp ce șeful CNADNR vorbea însă despre închiderea șoselei, de pe munte coborau în special grupuri-grupuri de motocicliști din Polonia sau Ungaria, impresionați de ceea ce văzuseră. Turiștii români erau puțini și se temeau de amenzi, lipsa lor fiind remarcată de toată lumea. Rânca era pustie, iar cei câțiva turiști prezenți pe aici se mirau de ce nu vine lumea. “Am întâlnit o patrulă de jandarmi și polițiști și i-am întrebat dacă așa e de regulă aici pentru că e chiar prea multă liniște. Eram noi prin stațiune și ei care patrulau probabil. A mai apărut ulterior un grup de copii, dar tot eram puțini. Văd că s-a investit în pensiuni, în hoteluri și cred că vor da faliment în ritmul acesta”, a spus unul dintre cei doi turiști întâlniți prin Rânca în timpul vizitei lui Narcis Neaga.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.