Transalpina rămâne inaccesibilă până la Paști

215

Cea mai înaltă și admirată șosea din țară nu va fi redeschisă traficului până spre sfârșitul lunii, în ciuda vremii extrem de călduroase din ultimele zile. Temperaturile ridicate au ajutat la topirea zăpezii căzute la sfârșitul lunii trecute, dar nu suficient, Transalpina fiind blocată în continuare de suluri de zăpadă groase și de doi metri în unele zone. De acest lucru s-a convins, ieri, inclusiv prefectul Gheorghe Paraschivu, care, împreună cu șeful Direcției Drumuri Naționale și Poduri Craiova, Adrian Lumezeanu, au urcat cu ajutorul unei șenilate aproape de cota 2000, dincolo de bariera pusă pe șosea pentru a bloca accesul aventurierilor.
Utilajul special a reușit să înainteze pe drumul acoperit cu zăpadă, însă șoseaua nu poate fi curățată prea curând de nămeți pentru a fi reluată circulația. Drumarii spun că și dacă ar reuși să dea la o parte zăpada de pe carosabil există permanent riscul unor alunecări de piatră sau chiar de zăpadă de pe versanți, prefectul spunându-le acestora că dorește redeschiderea cât mai rapidă a circulației, dar în condiții de siguranță pentru oricine tranzitează zona. “Las specialiștii să ia decizia cea mai bună. Eu le-am spus că doresc reluarea circulației cât mai repede cu putință, dar doar după ce sunt asigurate condiții de securitate deplină pentru oricine trece pe aici”, a menționat prefectul, drumarii urmând să verifice din nou săptămâna viitoare cum evoluează grosimea stratului de omăt.
O eventuală redeschidere a șoselei până la Paști i-ar bucura cel mai mult pe proprietarii de pensiuni și cabane din zonă, liderul acestora, Constantin Pănescu, remarcând, ieri, rapiditatea cu care s-a mișcat prefectul după mitingul organizat luni la Târgu-Jiu de către concesionarii din Rânca. Prefectul i-a pus la aceeași masă pe primarii din Baia de Fier și Novaci, menționându-le că în curând se redeschide sezonul la Rânca, el militând și pentru reluarea circulației pe Transalpina. “Desigur că ne bucură dacă se redeschide circulația rutieră pe această minunată șosea. Noi suntem pregătiți pentru a-i primi pe cei care vin de la distanțe mari ca să vadă frumusețile acestor locuri și, desigur, credem că de Paști am putea avea un aflux mare de turiști dacă se reușește redeschiderea Transalpinei. Sunt mulți care ne întreabă deja care este situația cu șoseaua pentru că oamenii vor să vadă și zăpadă pe munți, iar acum ar fi momentul pentru așa ceva. Personal, cred că drumarii vor reuși să ne facă o surpriză plăcută, spre deosebire de alți ani, când au ținut șoseaua închisă”, a menționat Pănescu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here