Transalpina, pregătită pentru redeschidere

900

Reprezentanții Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu aproape au finalizat pregătirile pentru redeschiderea Transalpinei. Încă se mai lucrează la indicatoare și la parapetul lestabil, însă în următoarele zile se va putea permite accesul turiștilor pe „Drumul Regelui”.

Pe Transalpina se lucrează de zor pentru ca la sfârșitul acestei săptămâni să se poată relua circulația rutieră pe tronsonul Rânca – Obârșia Lotrului. „Suntem pe final cu indicatoarele și parapetul lestabil. transalpina (3)Așteptăm comisia de siguranță a circulației, vineri, și sperăm ca sâmbătă să permitem circulația pe tronsonul Rânca – Obârșia Lotrului”, a declarat Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Târgu-Jiu.
Oficial, cea mai înaltă şosea din România, Transalpina ar trebui să fie deschisă circulaţiei publice sâmbătă, 11 iunie.

Transalpina, legătura Ardealului cu Oltenia
„Drumul Regelui” sau Transalpina, conform denumirii oficiale, este şoseaua cea mai înaltă din România (DN 67 C). Aceasta urcă din Novaci (500 m), trece prin Rânca (1.579 m) şi atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 m, pentru a ajunge la Obârşia Lotrului (1.361 m) şi de acolo se continuă până la transalpina (5)Sebeş. Odată devenită accesibilă, Transalpina este mândria autorităţilor locale, dar şi a tuturor gorjenilor.
Iniţial, această şosea a fost construită şi pietruită de germani în timpul Primului Război Mondial, din raţiuni militare, dar a fost foarte puţin folosită. În Perioada Interbelică a fost reconstruită şi dată în folosinţă în 1935, când a fost inaugurată chiar de regele Carol al II-lea, de aici şi denumirea de „Drumul Regelui”. Transalpina este parcursă pe traseul Sebeş – Şugag – Obârşia Lotrului – Rânca – Novaci într-un timp de aproximativ 3 – 4 ore.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.