Transalpina Fest – eveniment de importanță maximă pentru salvamontiștii gorjeni

337

În perioada 19-21 august are loc Transalpina Fest, festival ajuns la cea de-a doua ediție. Mii de persoane sunt așteptate la eveniment. Pentru a se asigura că totul se va desfășura în condiții optime, Serviciul Public Județean Salvamont Gorj a stabilit un plan de măsuri pentru zilele în care are loc Transalpina Fest, la Rânca.

Vineri, 19 august, cu ocazia deschiderii oficiale a festivalului Transalpina Fest, Salvamont Gorj organizează o expoziţie de prezentare a echipamentelor și mijloacelor de intervenţie și salvare, în care vor prezenta ambulanțele salvamont, maşinile de teren, atv-urile, snowmobile, echipament individual și colectiv de salvare, prim ajutor, orientare în teren, detecţie în avalanşe și așa mai departe. „În zilele următoare din această săptămână vom definitiva, împreună cu reprezentanţii clubului TRIXBIKE, traseul pentru concursul de mtbike și vom asigura asistența de specialitate pe perioada acestui eveniment, a demonstraţiei de buggie și a celorlaltor evenimente cu caracter sportiv ce se vor organiza la Rânca”, a confirmat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.

Mai mulți salvamontiști, la Rânca
Pe toată perioada festivalului Transalpina Fest, Salvamont Gorj va asigura un minim de două ambulanțe în staţiune, fie două ambulanțe salvamont, fie o ambulanță salvamont și o ambulanță a Serviciului Judeţean de Ambulanță Gorj sau SMURD, precum și un cabinet medical deschis non stop în Baza de intervenţieși salvare Salvamont Rânca, deservit de salvamontiştii gorjeni și de un echipaj medical pus la dispoziţie de spitalele din Novaci și Târgu -Jiu.
2De asemenea, salvamontiştii gorjeni vor fi alături de colegii pompieri de la ISU Gorj, care vor fi prezenţi în staţiune, pe toată perioada evenimentului, cu o maşina de intervenţii la incendii, asigurându-le un mijloc de transport rapid la nivel de staţiune sau pentru schimbarea turelor. „În această perioadă numărul de salvatori montani prezenţi în staţiune va fi suplimentat astfel încât să se poată interveni simultan și la un eveniment petrecut în munte și la unul în staţiune, o altă echipă de intervenţie fiind organizată în baza centrală salvamont din Târgu-Jiu pentru a acţiona în restul zonei montane a judeţului, sau chiar pentru a acţiona ca resursă de sprijin pentru echipa din Rânca, în cazul producerii unui eveniment deosebit, cu victime multiple sau cu durată mare de soluţionare, cum a fost cel de anul trecut din perioada festivalului cu cei cinci copii rătăciţi în zona văii Gilortului”, a explicat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.

Amplasament temporar pentru aterizarea elicopterelor, la Rânca
Tot pentru Translapina Fest, salvamontiştii au stabilit și un nou amplasament temporar pentru aterizarea unui elicopter de urgență, heliportul existent în acest moment fiind foarte aproape de scenă și salvamontistide punctul de concentrare maximă al spectatorilor, noul amplasament fiind stabilit de salvamontişti la câteva sute de metri de cel existent, tot aceştia urmând să îl deservească și cu echipamente speciale necesare pentru semnalizare a locaţiei și direcţiei vântului, precum și cu proiectoare pentru iluminare pe timp de noapte. „Este un moment de vârf din punct de vedere al asigurării asistenței salvamont, zilnic fiind estimaţi să sosească în staţiune câteva mii de persoane, dar experienţa și dotarea salvamontiştilor gorjeni, gestionare bună a resurselor umane și materiale proprii și corelarea acestora cu cele ale celorlalte instituţii implicate în buna desfăşurare a acestui eveniment, ne oferă certitudinea că se va reuşi să se treacă cu bine peste acest moment”, a subliniat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Trei zile de spectacole
Ajuns la a doua ediție, Transalpina Fest este cel mai important eveniment din zona Rânca, fiind organizat de Consiliul Județean Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu; Primăria Orașului Novaci, Primăria comunei Baia de Fier, Asociația „Acasă la Brâncuși”, TrxBike, CJCPCT Gorj, Asociația Concesionarilor Corneșu Mare Rânca, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Muzeul Județean Gorj și Autoritatea Națională pentru Turism, în partenriat cu: Primăria comunei Crasna, Primăria comunei Polovragi, obștile din zona Rânca, precum și o serie de pensiuni din stațiune.
Programul Transalpina Fest 2016 cuprinde: târg de produse tradiționale, un târg al meșterilor populari, degustări de vinuri românești, concursuri de tir cu arcul, airsoft, dar și alte manifestări. Deschiderea oficială a Transalpina Fest va avea loc vineri, 19 august, de la ora 17.00, iar de la 17.30 va avea loc un recital al interpretului Nicolae Voiculeț, dar și al Ansamblului „Maria Lătărețu”. De la ora 20.00, pe scenă vor urca Doina Gorjului, Sava Negrean Brudașcu și Dumitru Fărcaș. Sâmbătă, de la ora 10.00 la 12.00, va avea loc cea de a doua ediție a Transalpina Bike Fest, în cadrul căreia se anunță concursuri cu premii, mountain bike etc. La prânz va avea loc o paradă a motocicliștilor, iar seara va fi încheiată de concertele trupelor Cargo și Trooper. Cel mai frumos moment al evenimentului va fi concertul trupei Cargo, promit organizatorii. Duminică, 21 august, va avea loc un concurs inedit de buggy și autocross, iar de la ora 16.00 va avea loc Festivalul Folcloric Pastoral „Transalpina”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here