Transalpina ar putea fi deschisă oficial peste o lună

485

Turiştii care sunt nerăbdători să parcurgă Transalpina pentru a se bucura de minunatele peisaje pe care le oferă această şosea mai au de aşteptat cel puţin o lună de zile. Salvamontişii gorjeni fac o estimare privind data la care va fi deschisă circulaţiei, în mod oficial, Transalpina, preconizându-se că acest lucru va fi posibil undeva la mijlocul lunii mai.

Transalpina, cea mai înaltă, dar şi cea mai frumoasă, şosea din ţara noastră, după cum apreciază cei care au străbătut-o va fi deschisă circulaţiei la jumătatea lunii mai, după estimările salvamontiştilor. Aceştia au în calcul şi condiţiile meteorologice, care nu sunt deloc favorabile. „Sperăm ca în jur de 15 mai să fie deschis drumul pentru trafic. Vremea rea s-a întors şi pe munte lucrurile se derulează altfel decât în zonele mai joase, unde temperaturile îşi fac simţit efectul imediat”, declară Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Transalpina este acoperită cu zăpadă
În pofida faptului că suntem în plin sezon de primăvară, Transalpina este acoperită cu zăpadă şi continuă să fie închisă. Prin urmare, cei care sunt tentaţi de o aventură montană în această perioadă, sunt sfătuiţi să nu-şi încerce norocul de a se deplasa pe Drumul Regelui. „În niciun caz nu se va da aviz pentru tranzitarea Transalpinei, dacă va exista zăpadă pe versanţi şi aceasta ar putea ajunge pe carosabil, unde ar pune în pericol traficul rutier şi mai ales pe participanţii la trafic. Dacă temperaturile nu vor fi ridicate, zăpada se va topi mai lent”, a mai precizat directorul Salvamont Gorj.

Mai (pre)sus decât Transfăgărăşanul
Multă lume consideră că Transfă-gărăşanul este cel mai înalt drum din ţara noastră, însă puţini ştiu că Transalpina îl depăşeşte. Dacă primul ajunge la 2.000 de metri altitudine, “Drumul Regelui” atinge în Pasul Urdele altitudinea de 2.145 metri. Transalpina, marcată pe hărţile rutiere ca DN 67C, leagă oraşele Novaci (Gorj) şi Sebeş (Alba); lungimea sa totală este de 148,2 km; drumul trece prin staţiunea gorjeană Rânca, dotată cu pârtii de schi şi numeroase unităţi de cazare. Din păcate, Transalpina nu este finalizată în totalitate, lucrările de consolidare a versanţilor fiind executate în proporţie de 20-30%.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.