Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene

1558

sanziene (1)În tradiţia românească Sânzienele, sau Drăgaica, reprezintă o veche sărbătoare, ce se ţine pe 24 iunie în fiecare an. Există numeroase tradiţii, obiceiuri şi superstiţii legate de ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cum este cunoscută Drăgaica în calendarul creştin-ortodox. Gorjenii au sărbătorit prin voie bună şi grătare la iarbă verde această zi de sărbătoare.

În popor, Sânzienele sunt considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne ce se găsesc în pădurile întunecate, unde nu intră oamenii. Se spune că ele plutesc în aer, sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, când dansează şi cântă, împart rod culturilor, înmulţesc fiinţele vii, umplu de miros şi leac florile şi tămăduiesc suferinţele bolnavilor. Prin urmare, Sânzienele sunt zâne bune.

Tradiţii şi obiceiuri

În dimineaţa de 24 iunie, înainte de răsăritul soarelui, gorjenii obişnuiesc să strângă buchete de sânziene, pe care le împletesc în coroniţe şi le aruncă pe acoperişurile caselor. Se zice că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa sa rămâne pe casă, ori că va muri repede dacă împletitura alunecă spre marginea acoperişului sau cade de pe el.

Tinerele necăsătorite culeg flori de sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Există zone unde domnişoarele lasă peste noapte, în grădini, coroniţe din aceste flori. Dimineaţa se verifică şi dacă au urme de rouă înseamnă că se vor mărita în vara anului respectiv.

Tot florile sunt cele care le spun gospodarilor dacă vor avea noroc la animale sau la păsări. În seara premergătoare sărbătorii, se agaţă la colţul de răsărit al casei. În cazul în care a doua zi găsesc prinse în coroniţe fire de păr de animale sau pene, ori puf de păsări, se consideră că anul va fi bun la acestea în gospodăria cu pricina.

Tradiţia spune că această zi este optimă pentru culegerea plantelor de leac sau medicinale.

Bâlci de Sânziene la Radoşi

Fiindcă a fost o zi de sărbătoare, unii gorjeni au ales să o petreacă prin distracţie în aer liber. La Radoşi, în comuna Crasna, oamenii s-au simţit bine, distrându-se în cadrul unui bâlci, care se desfăşoară anual pe 24 iunie. Autorităţile locale din Crasna au organizat într-o poiană din localitate o petrecere, unde muzica şi voia bună le-a dat ocazia celor prezenţi să mai uite de problemele cotidiene. Vremea a fost şi ea de partea petrecăreţilor, dar şi a comercianţilor care şi-au expus marfa spre vânzare la „Bâlciul Sânzienele -Drăgaica” de la Radoşi.

Sânzienele, ocazie de ieşit la grătar

Tinerii, în special, au profitat de soarele care şi-a făcut apariţia după mai multe zile ploioase şi au încins grătarele în zonele deja obişnuite cu astfel de activităţi. Fiind şi sărbătoare, Sânzienele au constituit ocazia perfectă pentru încă o ieşire la iarbă verde, deşi numai o zi i-a mai despărţit pe petrecăreţi de sfârşitul de săptămână, care, de asemenea se anunţă a fi propice pentru picnicuri.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here