Tradiția, păstrată la Boroșteni! Moș Crăciun, ajutat de Obștea Peștișani, așteptat cu colinde, cântec și dans popular

371

În centrul satului Boroșteni, din comuna Peștișani, s-a organizat, în această seară, a cincea ediție a manifestării intitulate ,,Colind pentru Moș Crăciun”, acțiune realizată pentru cetățenii localității de către Obștea Peștișani. Ion Poenaru, președintele Obștii, a deschis de altfel manifestarea anunțând părinții și pe cei mici că vine Moș Crăciun, încărcat cu daruri pentru 320 de copii din localitate. Nu au fost uitați nici 50 de micuți din familiile cu probleme sociale. Obștea a sacrificat un porc cu această ocazie, carnea fiind preparată în stradă la ceaun, asta în timp ce vinul fierbea la foc domol iar mesele erau pline de gogoși, dulciuri și răcoritoare pentru colindătorii care au încântat audiență, sub bradul împodobit din centrul satului.

 

Ansamblul Bordeiașul al Casei de Cultură Baia de Aramă, condus de prof. Georgeta Corlan Enache, și Ansamblul Emilia Bubulac al Obștii Peștișani au susținut fiecare câte un recital de sărbătoare, stradă răsunând de sunetul colindelor și de muzica populară care le mișca involuntar picioarele celor din public.

 

Frigul nu s-au simțit prea tare, tinerii renunțând la hainele groase după numai o singură horă în mijlocul drumului din Boroșteni, atmosfera fiind întreținută de lăutari de renume de la Tismana.

Manifestarea s-a încheiat abia dupa ce toți copii prezenți la Boroșteni au plecat cu o plăsuță doldora cu dulciuri, răcoritoare și chiar și cu câte o căciulă și un fular de la darnicul Moș Crăciun.

Adulții au părăsit, cu greu, mese pline ce au fost întinse lângă bradul împodobit, și asta abia după ce și-au dezlegat bine limbile cu vinul roșu fiert cu care au udat, ca să alunece mai bine, pomana porcului.

Obștea Peștișani a organizat pentru a cincea oară această acțiune menită să strângă localnici laolaltă, în prag de sărbători, să păstreze tradițiile, muzica și dansul gorjenesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here