Toţi medicii Spitalului de Pneumoftiziologie au competenţe în Somnologie

381

Picture 009Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu dispune de un Laborator de Somnologie dotat la standarde europene. Toate cadrele medicale ale unităţii au competenţă în diagnosticarea problemelor legate de compartimentul de Somnologie. Recent au absolvit cursurile în acest domeniu şi cei mai noi angajaţi ai spitalului, pneumologii Marius Ciontea şi Genoveva Boldea.

Un laborator unic în judeţul nostru funcţionează la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Aici pot fi depistate afecţiuni deosebit de grave, care nu pot fi diagnosticate decât în timpul somnului. Sute de persoane s-au supus testelor acestui laborator. Pentru ca activitatea medicală să se poată desfăşura la cote optime, au fost trimişi la specializare şi ultimii doi angajaţi ai spitalului, pneumologii Marius Ciontea şi Genoveva Boldea. Ei au absolvit cursurile, desfăşurate la Galaţi şi Bucureşti. “Este un lucru excepţional că toţi medicii pneumologi din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” au competenţă în diagnosticarea problemelor legate de compartimentul de somnologie. Este un lucru pozitiv şi pentru că atrage o creştere a adresabilităţi pacienţilor, fiind un laborator unic la nivelul judeţului Gorj”, a mărturisit Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
Laboratorul de Somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu este dotat cu aparatură de ultimă generaţie. Pentru ca activitatea medicală să se desfăşoare fără probleme, pneumologii Marius Ciontea şi Genoveva Boldea au fost trimişi la cursuri de specialitate. „Am făcut prin luna martie primul curs, la Galaţi şi la sfârşitul lunii mai am participat la cel de-al doilea curs, care a avut loc la Bucureşti, fiind organizat de SRP şi New Medics şi ţinut de profesor doctor Martin Konermann din Germania”, a explicat pneumologul Marius Ciontea.

Sute de gorjeni, investigaţi în Laboratorul de Somnologie
De la inaugurarea sa şi până în prezent, laboratorul de Somnologie de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” a fost locul unde sute de gorjeni, dar nu numai, şi-au făcut investigaţii. Unii dintre ei au fost depistaţi cu afecţiuni destul de grave. „Am avut sute de pacienţi, în general eu aveam afecţiuni respiratorii obstructive. Câteva dintre ele au fost grave, ducând la boli de inimă, cerebrale şi altele”, menţiona medicul Marian Olaru, şeful Secţiei II Pneumologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. Somnologia se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul unei mari varietăţi de afecţiuni, reunite sub numele generic de „tulburări ale somnului”. De la sforăit şi apneea obstructivă în somn până la insomnie sau somnambulism, tulburările somnului pot avea diferite etiologii şi forme de manifestare, iar varietatea acestora face ca somnologia să fie un domeniu interdisciplinar. Medicina somnului implică specialişti din domenii diferite, ca pneumologie, neurologie, cardiologie, ORL, medicina muncii şi altele. O investigaţie în Laboratorul de Somnologie din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu se face în timpul somnului şi durează patru ore. Gorjenii care doresc o astfel de investigaţie o pot face cu trimitere de la medicul de familie şi o adeverinţă de salariat.

Minodora Sucea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here