Tot mai puţine persoane merg să muncească în străinătate din cauza recesiunii globale, numărul românilor şi bulgarilor care pleacă în Spania scăzând cu 60 la sută, dar cei deja plecaţi nu se întorc în ţările de origine.
Principalele efecte ale recesiunii globale asupra migraţiei internaţionale sunt, că puţini oameni mai pleacă să muncească în străinătate, majoritatea celor care se află deja la muncă în străinătate rămân pe loc, iar banii trimişi de imigranţi familiilor lor înregistrează, în general, o scădere.
Muncitorii imigranţi sunt expuşi mai mult riscului de a-şi pierde locul de muncă decât muncitorii locali, din cauză că ei muncesc adesea în industriile cele mai expuse consecinţelor recesiunii, şi anume în construcţii şi în domeniul hotelier. Ca atare, ei trimit mai puţini bani acasă pentru a-şi ajuta familiile decât înaintea crizei.
De asemenea, în pofida diminuării câştigurilor cu care se cofruntă majoritatea muncitorilor imigranţi, în cele mai multe cazuri nu există o tendinţă la scară largă de revenire în ţara de origine. Acest lucru arată că pentru unii dintre aceştia condiţiile de acasă ar fi chiar mai rele şi ar fi mai dificil şi mai scump să revină în străinătate ulterior, după criză. Acest lucru este valabil mai ales în cazul imigranţilor ilegali.