De fiecare dată când conduci, siguranța este cel mai important element. Mai ales atunci când în mașină se află mai multe persoane, ești drept responsabil pentru siguranța acestora. În ceea ce privește această stare de siguranță, nu doar experiența șoferului, ci mai ales buna funcționalitate a mașinii joacă un rol primordial. În această categorie intră mai ales buna funcționalitate a luminilor, întrucât acestea sunt cele care avertizează ceilalți participanți la trafic cu privire la faptul că mașina ta se află pe șosea. Pentru a veni în ajutorul tău și a fi informat cu privire la mai multe aspecte de care este important să ții cont, am pus la punct pentru tine un ghid cuprinzător care cuprinde tot ce trebuie să știi despre becurile folosite în mașină!
Ce tipuri de faruri auto există?
Încă de la bun început, este esențial să putem face diferența între mai multe tipuri de becuri folosite în trafic. În general, fiecare mașină va fi echipată cu:
- Faruri obișnuite – acestea sunt cunoscute și drept faruri automate, respectiv cele care se aprind în diverse condiții. Esențial pentru șofer este ca acesta să știe cum să le îngrijească și cum să le utilizeze în mod corespunzător, astfel încât toți participanții la trafic să poată fi în siguranță. Mulțumită faptului că sunt automate, acestea se vor aprinde în momentul în care este întuneric afară și se vor stinge atunci când afară este suficient de multă lumină. În cazul în care autoturismul nu dispune de faruri automate, ele vor trebui să fie aprinse manual nu doar între amurg și zori, ci mai ales atunci când plouă. Acest lucru va contribui la creșterea vizibilității atât a ta, cât și a celorlalți participanți la trafic;
- Faruri luminoase – acestea trebuie să fie utilizate atunci când afară este întuneric și nimeni altcineva nu se află în față sau în spate. Spre exemplu, dacă ești pe un drum de țară noaptea, cel mai bine este să folosești faruri luminoase, respectiv faruri cu fază lungă;
- Faruri de ceață – sunt special concepute pentru a fi utilizate doar atunci când afară este ceață, întrucât îmbunătățesc vizibilitatea.
Diagrama intervalului de iluminare a becurilor este preluată din autopieseonline24.ro
Ce poți face atunci când farurile nu mai funcționează?
Din nefericire, inclusiv farurile au o durată limitată de viață, ceea ce înseamnă că este imperios necesar ca acestea să fie schimbate la intervale optime. În momentul în care farurile nu mai funcționează, va trebui să achiziționezi un set nou și să le instalezi în cel mai scurt timp. Spre exemplu, în situația în care unul sau mai multe dintre farurile tale sunt stinse, de cele mai multe ori este vorba de faptul că becul este ars. Cu toate acestea, există și situații în care vorbim despre o problemă electrică.
Dacă nu te pricepi să instalezi un far în propria ta mașină, este recomandat să ajungi la un service auto în cel mai scurt timp. De asemenea, ține cont de faptul că atunci când schimbi singur becurile, de cele mai multe ori este indicat să le schimbi pe ambele. Acest lucru se explică prin faptul că becurile ajung să se ardă, de obicei, în același timp.
Cum să păstrezi farurile curate?
Farurile murdare pot reduce vizibilitatea și pot avea un impact negativ asupra experienței șofatului, în special pe timp de noapte. Atunci când îți cureți mașina, inclusiv vizibilitatea este îmbunătățită, întrucât farurile sunt curate. În anumite situații, la nivelul mașinilor vechi sau a celor care au un kilometraj crescut, lentilele interioare ale farurilor pot fi mai puțin utile.
Ai grijă de autoturismul tău știind care sunt acele informații pe care trebuie să le cunoști despre farurile auto!