Primăria Târgu-Jiu a reușit să achiziționeze aparatul cu care să poată scana arborii din Parcul Central pentru a afla în detaliu care dintre aceștia reprezintă un pericol pentru trecători și operele lui Brâncuși. După incidentele din anii trecuți, când un copac a căzut peste un muncitor, iar altul a picat printre un grup de trei scaune de pe Aleea Scaunelor, a devenit evident că arborii încep să reprezinte un pericol din cauza vârstei de peste un secol pe care o au cei mai mulți dintre ei. Acum autoritățile locale au alocat 25.000 de euro și au cumpărat un „tomograf al copacilor”, un aparat cu care doar primăriile din București și Cluj se mai pot lăuda că îl au în dotarea proprie. Doi angajați ai municipalității iau lecții în aceste zile, în Parcul Central, cu privire la modul în care trebuie să folosească aparatul, principiul de funcționare al acestuia fiind destul de simplu după cum a explicat Claudiu Grecea, unul dintre salariații ce va lucra cu noul dispozitiv. „Se bat minim opt cuie în scoarța copacului, nu foarte adânc, circa un centimetru, se conectează senzorii aparatului, după care se lovește cu un ciocan dotat și el cu senzori. Se lovește un cui, iar celelalte recepționează semnalul și în funcție de acest lucru se calculează viteza de propagare. Aparatul ne arată viteza de propagare la fiecare senzor și așa pot fi determinate eventualele defecte sau dacă arborele este sănătos. Pentru fiecare copac se va întocmi o fișă de monitorizare și anual se vor face astfel de determinări în teren. Acolo unde sunt mici defecte de suprafață vedem cum evoluează acestea în timp și dacă necesită intervenție din partea noastră sau dacă e ceva grav și copacul trebuie îndepărtat”, afirmă reprezentantul municipalității. Un astfel de aparat era bun și în urmă cu câțiva ani când un arbore a căzut printre scaunele din piatră, în parc putând fi întâlniți destul de mulți copaci care sunt uscați, nemaiavând nici măcar crengi, de frunze neputând fi vorba. Trecătorii întâlniți în parc au opinii aproape unanime cu privire la nevoia îndepărtării arborilor bătrâni. „Cei care sunt uscați din picioare eu cred că nu o să mai piardă timpul să îi scaneze pentru că e clar că ăștia sunt un pericol. Am avut situații în trecut în care s-a întâmplat chiar să moară oameni din cauza asta. La cei uscați eu cred că trebuie să ia măsuri urgente să îi îndepărteze pentru că altfel riscăm alte probleme. Pot fi lăsați în locul lor să se dezvolte cei tineri sau să fie plantați alții. Nu poți să ții un copac 1000 de ani și să speri că nu va cădea niciodată la furtună. Sunt ei smulși cei tineri și viguroși de vânturile puternice, dar apoi uscăturile astea. Important este să pună însă alții tineri și să nu lase locurile goale. E foarte bine că au luat aparatul acesta, acum să vedem și cum va fi folosit și care vor fi efectele”, a spus un localnic.
Despre efecte a vorbit și Doru Strâmbulescu, șeful Centrului de Cultură „Constantin Brâncuși”, din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. Acesta spune că municipalitatea a întocmit un plan mai amplu de modernizare a întregului parc, aici fiind inclusă și îndepărtarea arborilor care sunt un potențial pericol pentru opere și vizitatori. „Este vorba despre preluarea apelor pluviale, care creează probleme, e vorba de refacerea stratului vegetal, a stratului de iarbă care mărginește Aleea Scaunelor. Sunt mai multe măsuri propuse, iar dacă se va obține finanțare ele vor fi puse în practică. În parc există și un proiect de amenajare peisagistică, aflat în curs de evaluare și finanțare pentru care sperăm ca în cel mai scurt timp să fie pus în practică. Centrul Brâncuși face o monitorizare atentă zilnică și lunară alături de o echipă de specialiști în piatră și metal a operelor brâncușiene. Urmează ca în cel mai scurt timp să fie obținut avizul Ministerului Culturii pentru a se face intervențiile de urgență care sunt necesare. Specialistul din cadrul echipei de monitorizare a făcut un inventar al tuturor arborilor și a întregii vegetații ce mărginește Axa Brâncuși, identificând și problemele pe care le are fiecare arbor. În măsurile propuse se regăsește și înlocuirea arborilor cu probleme. De exemplu, castanul porcesc aflat pe Axa Brâncuși suferă de anumite boli și trebuie înlocuit în timp. Ar fi plantați alți arbori ornamentali pentru a delimita Axa Brâncuși”, a menționat Doru Strâmbulescu.
Gelu Ionescu
La paltinii din parc tomograful era drujba! Nu vrea Primarele sa ne spună unde au ajuns acestia!? Că doar poate afla ușor! La fel de ușor, având dovezile, poate sesiza „organele”! Asta daca nu e și el interesat sa nu se afle. La celelalte esențe fără valoare comercială
au bagat, cu instruire și service, prețul unui apartament in așa-zisul apaeta cu „cuie”. Probabil prețul real, in bunul obicei românesc, e cel mult un sfert! Lemnul de paltin e extrem de scump și rar. Se face un parchet de lux din el.