Tocală vrea Complex Sportiv Național la Târgu-Jiu

526

În vizită de lucru la Târgu-Jiu, secretarul de stat din Ministerul Tineretului și Sportului, Carmen Tocală, a explicat ce se dorește prin cele două proiecte legate de modernizarea Stadionului “Municipal” din Târgu-Jiu, care practic va fi reconstruit, și a Sălii Sporturilor.

Noile proiecte majore legate de infrastructura sportului gorjean au fost explicate de Carmen Tocală drept necesități reale ale sportului din zonă. “Sunt familiarizată cu ceea ce înseamnă sport în Gorj și Târgu-Jiu pentru că baschetul s-a dezvoltat foarte mult aici și comunitatea iubește sportul. Fapt constatat de sala arhiplină și de dorința de succes și rezultate. Pe de altă parte însă, nivelul infrastructurii nu este de nivel internațional. Am constatat asta la momentul la care echipa de fotbal Pandurii Târgu-Jiu, calificată în cupele europene, a jucat în altă localitate, fără a putea să ofere cetățenilor care sprijină acest sport prin munca lor să vadă aici acele meciuri. Și la baschet, echipa de aici este calificată în EuroChallenge, singura organizată de FIBA Europa. Motive pentru care ne-am hotărât să îmbunătățim infrastructura”, a declarat secretarul de stat venit la Târgu-Jiu în vizită de lucru. Tocală a trecut destul de repede peste ceea ce înseamnă aceste investiții strict pentru sportul gorjean încercând să reliefeze importanța transformării Complexului Sportiv “Municipal” Târgu-Jiu în Complex Sportiv Național: “Vrem să dezvoltăm activități sportive turistice de ocuparea timpului liber. Odată cu intrarea în Patrimoniul UNESCO vrem să putem oferi aici și orientare turistică, alergare montană, ciclism montan, tenis de masă, dans. Avem o serie de activități sportive pe care să le propunem administrației publice locale pentru dezvoltare pe viitor, dar mai întâi să creăm Complexul și apoi să-l integrăm. Apoi va avea loc o creștere a fenomenului sportiv. Aici chiar avem rezultate. Să ai și fotbal și pe lângă fotbal să crească și jocurile sportive precum handbalul și baschetul, ambele la fel de costisitoare, este ceva. Ne-am asigurat în discuții cu sponsorii că vor fi și anul acesta și anul viitor aceste echipe în competiții fără a fi diminuate bugetele. La sponsorizare e un pericol permanent. Se întâmplă, se desființează echipe, pleacă sponsorii, primele bugete tăiate într-un moment de criză sunt cele de publicitate, dar aici se pare că nu va fi cazul. Din contră, vrem ca aici să ne dezvoltăm”, a mai declarat Carmen Tocală într-o conferință de presă organizată ad-hoc la Stadionul “Municipal”.
Viitorul Complex Sportiv va beneficia de cele mai moderne dotări, Carmen Tocală menționând că în comisia ce s-a ocupat de proiecte a fost și Federația Română de Fotbal, care a impus standardele necesare unor participări în cupele europene. Investițiile se vor ridica la circa 20 de milioane de euro și se vor concretiza într-un stadion de 15.000 de locuri, cu toate facilitățile necesare, și o Sală de 1.500 de locuri a cărei capacitate, la unele sporturi, se poate duce spre 1.700-1.800 de locuri. “Domnul președinte și-ar fi dorit un stadion de 12.000 de locuri, să fie plin, să fie emulație la meciurile de campionat. Că la 15.000 de locuri se va vedea tribuna goală. Am zis că nu, că lumea va veni. Arena Națională, indiferent cine joacă, nu am văzut-o cu scaune goale. Este plăcerea de a te duce într-un loc, frumos. Este și o mândrie. Se generează bani și din bilete. Proiectul este finalizat, am mers pe propunerea noastră, de un stadion de 15.000 de locuri, pentru că ne dorim un business plan coerent, așa cum se întâmplă la nivel internațional. Noi, sportul, trebuie să înțelegem că suntem parte a culturii și concertele există și ele într-un business plan coerent, la fel și activitățile culturale. Așa este peste tot, va trebui să luăm modelul și să rentabilizăm bazele sportive. Am avut la comisii destule discuții. Ce se întâmplă cu suprafața de joc, dacă se strică, dacă se acoperă, ce costuri sunt dacă se strică suprafața de joc? Proiectanții asigură peste tot în lume suprafața de joc, asigură montare de podium deasupra suprafeței de joc, gazonul. Comunitatea are nevoie și de sport, și de cultură, și, mai presus de tot, avem nevoie de rentabilizare. Trebuie să generăm bani care să se întoarcă în sistemul sportiv. Stadionul, dacă este al fotbalului, prin închiriere, poate să producă venituri și să susțină activitatea sportivă pentru copii și juniori sau pentru alte nevoi pe care le mai au”, a mai precizat Carmen Tocală, care vrea ca acest nou complex sportiv proiectat să se transforme și într-o afacere care să aducă bani sportului local.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.