Toamnă secetoasă şi lungă, într-un fel, …preelectorală

463

De vreo două zile am citit pe internet o declaraţie a poetei şi scriitoarei Doina Uricariu intitulată: „Intelectualii nu au dreptul să întoarcă spatele milioanelor de români!” O citez acum. Şi precizez că spusa vine din partea unei românce adevărate, ce are şi cetăţenie americană. Conduce o editură şi scoate literatură bună. Fără a înceta să fie alături de românii de acasă, unde se reîntoarce foarte adesea.

Ce să-i ceri unui preşedinte dictator precum Traian Băsescu, de o nesimţire fără margini. A trimis procurorii şi serviciile secrete pe urmele celor care-au votat, ca şi mine din convingere, pentru demiterea sa. Individul mai are şi tupeul de a transmite cancelariilor străine – deci liderilor europeni – o scrisoare de mulţumire pentru sprijinul acordat. O epistolă în care le transmite „întreaga consideraţie”. Vă întreb pe cei mai în vârstă: unde-aţi mai întâlnit această expresie fadă şi mincinoasă? Nu la precedentul dictator – Nicolae Ceauşescu – pe care se căzneşte să-l imite. Întrecându-l. Traian Băsescu nici măcar nu se fereşte să recunoască faptul grav că se sprijină pe Parchetul general şi pe Serviciile de informaţii. A declarat-o cu guriţa lui la întâlnirea cu diplomaţii români. Pe care-i cred şi îi apreciez suficient de cu scaun la cap. Adică, să nu-l ia în seamă pe delirantul învins la referendum.
Din păcate, traversăm o toamnă lungă şi extrem de secetoasă. Una în care şi bucatele strânse de pe câmp vor fi mai puţine, iar preţurile pe piaţă cu mult mai ridicate. S-au scumpit, de mai multe ori, energia electrică şi combustibilii, implicit şi toate mărfurile alimentare ori industriale.
Nici Guvernul Ponta n-o poate scoate prea uşor la vopsea. Cu găurile lăsate de Alianţa Portocalie la mai toate ministerele. Datoriile externe sunt din ce în ce mai mari, iar chingile acordurilor cu FMI obligă guvernanţii la tot felul de lucruri pe care, altfel, nu le-ar face. Iadul Portocaliu n-a luat sfârşit. Cabinetul Ponta face şi el ce poate. Deocamdată, s-a ţinut de promisiunile făcute electoratului.
Nu puţini sunt miniştri care-şi fac treaba foarte bine. Cum este cazul viceprimministrului Florin Georgescu, totodată şi ministrul Finanţelor Publice, ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. La ministerul de Externe, Titus Corlăţeanu, îşi face datoria cu brio. Cu toate bruiajele preşedintelui-jucător. Cât despre Mona Pivniceru, recent instalată la ministerul Justiţiei, aşteptările sunt mari şi este prematur să ne pronunţăm.
Răbdare şi credinţă este cam tot ce ne-a mai rămas. Până la urmă se va împlini voia poporului. Adică, voia majorităţii.
Ion Predoşanu
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here