Toamna se scutură parlamentarii expiraţi!

253

În plină toamnă, am trecut la ora de iarnă. Ploile au început, urmează lapoviţa şi chiar ninsorile în zonele montane. Cu toate acestea, ne apropiem de zilele de 8-9 noiembrie când candidaţii pentru apropiatele alegeri parlamentare vor intra în campanie. Normal, se scutură frunzele şi chiar florile cele mai întârziate. Inclusiv crizantemele.

Cât despre parlamentarii din actuala legislatură, majoritatea sunt în aceeaşi situaţie. Dacă la PSD listele s-au făcut fără scandal şi pe ele nu se mai regăsesc 25 de parlamentari în funcţie, fiind scoşi la „pensie”, există totuşi şansa altora vreo 16 – foşti senatori şi deputaţi din legislaturile trecute – care încearcă să revină în Parlamentul României.
Oricum, cu toate avatarurile şi eforturile guvernării, cea mai recentă sondare a opiniei publice, de către Avangarde, o arată pe USL, cu 60%, pe mai departe lideră a sondajelor de opinie dacă duminică ar avea loc alegerile parlamentare. Până pe 9 decembrie mai este, Cabinetul Ponta îşi poate consolida poziţia, iar şansele de creştere a încrederii electoratului pot creşte. Vin veşti bune şi dinspre combinatul vâlcean: Oltchim începe să-şi reia activitatea. Chiar şi fără acest încă mic succes, PP-DD-ul este în pierdere de viteză, scăzând în sondaje la 11%. Partiduleţul creat în jurul OTV-ului, împănat cu Monica Iacob Ridzi şi mai nou cu controversatul om de afaceri necurate Gigi Neţoiu, unul dintre principalii vinovaţi ai distrugerii universităţii Craiova, plus albirea lui de procuratura băsistă în procesul vânzării de jucători de fotbal ai lui Dinamo la sume ce nu fuseseră impozitate nu ajută la imaginea de salvator al Poporului de către PP-DD. A cotizat şi el cu 500.000 de euro la puşculiţa goală a lui Dan Diaconescu şi cam atâtica. Dinspre PDL şi Alianţa ARD, doar veşti proaste. Senatorul expirat Cristian Diaconescu a fost scos pe tuşă de aşa zisa Comisie de Etică a imoralei Monica Macovei. Despre care încă senatorul Cristian Diaconescu a zis: „Monica Macovei a alunecat de pe nivelul criteriilor de integritate către nivelul de imagine personală(Una deplorabilă!, n.m.) Îşi transformă fantasmele asupra candidaţilor în realitate”.
Şi în general, portocaliii şi-o fac cu mâna lor. Fostul deputat constănţean Maria Stavrositu, neregăsindu-se pe lista de candidaţi, demisionară din PDL, a început să tune şi să fulgere contra Buldogului afirmând: „Blaga dă tonul la haos şi dezordine în PDL!”
Iar recenta decizie a Comisiei Europene de „pre-suspendare” a trei programe cofinanţate de Uniunea Europeană în România înseamnă un document care ar trebui să trimită în boxa acuzaţilor nai mulţi membri ai guvernărilor băsesciene. De pildă, ancheta şi hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara este un prim pas. Pe 1 noiembrie se vor face propunerile către Guvernatorul Traian Băsescu de numire în funcţie a noilor şefi ai Parchetului General şi DNA. Fie că va fi de acord sau nu, de prea multe ori nu le poate refuza numirile.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here