Dezastru la bac, dezastru şi la titularizare. Rezultatele de la examenul de titularizare din acest an a fost un nou duş rece pentru învăţământul din Gorj şi nu numai. Rezultatele examenului de titularizare din acest an arată că 35,56% dintre candidaţi au luat note sub 5, note între 5 şi 7 au fost obţinute de 42,33% dintre profesorii prezenţi la testare, iar peste 7 au fost notaţi 22,11% dintre candidaţi.
Reprezentanţii IŞJ au anunţat că anul acesta au fost înregistrate 11 note de 1 şi 2, patru dintre ele fiind la limba engleză. Cele mai mari note au fost înregistrate la biologie, religie şi mecanică. Surprinzător este faptul că unii candidaţi, care profesau deja au obţinut şi note de 3.
Nu mai e de mirare de ce elevii gorjeni au obţinut note mici la Bacalaureat. Răspunsul la întrebările multora au venit imediat după afişarea notelor de la titularizare. Din cei peste 600 de dascăli şi viitori dascăli înscrişi, doar jumătate au mai susţinut examenul, mulţi dintre aceştia renunţând la evaluare după ce au văzut subiectele. Conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, la nivelul judeţului nostru au fost înregistrate 11 note cuprinse între 1 şi 2, dovadă că elevii stau la fel de „bine” ca şi dascălii lor. Unul dintre posesorii unei note de 1.50 este Georgiana Milotin, din Ciuperceni care a susţinut examenul la limba engleză. Pe aceiaşi lungime de undă este şi Brandibur Cristian, din Urdari, care a luat 1.80 la aceiaşi materie. La limba engleză au fost înregistrate doar două note mai mari de 7, cea mai mare nedepăşind 7.50.
Nici o notă de 10
Cei care au reuşit să obţină cele mai mari note la examenul de titularizare, adică peste 9, au fost profesorii care au susţinut examenul la Religie, Mecanică şi Biologie. Este şi cazul Mioarei Jianu, din Muşeteşti, care a reuşit să obţină 9.30 la biologie, ea fiind deja suplinitor. Şi la mecanică, Manuela Voicu a reuşit să obţină nota 9.30, iar la religie s-a înregistrat o notă de 9.15. Cu note peste 7 au fost notaţi 22,11% dintre candidaţii prezenţi la examen. Se pare că la chimie cea mai mare notă înregistrată a fost de 4.80, mulţi dintre candidaţi depunând contestaţii la această materie. Potrivit datelor centralizate de ISJ Gorj, au fost 663 de profesori înscrişi la examenul de titularizare, 497 prezenţi. Dintre cei prezenţi, 159 de candidaţi au preferat să nu mai susţină anul acesta examenul, retrăgându-se. Cei peste 150 de candidaţi care s-au retras din examen, după ce au văzut subiectele şi şi-au dat seama că nu sunt de ei, au invocat diferite metode. Aceştia fie nu erau destul de pregătiţi, fie s-au gândit, în ultimul moment, că nota obţinută în anii anteriori e mai bună. În judeţul Gorj a rămas un loc vacant, cel de maistru instructor, specialitatea energetică
Profesorii suplinitori, cu note de 3
Cel mai grav este că printre persoanele care au obţinut note sub cinci la examenul de titularizare se află şi profesori suplinitori, care au predat până acum elevilor. Mulţi dintre cei care au încercat anul acesta să obţină o notă peste 7 au luat de fapt şi note de trei. Este şi cazul Ioanei Stamatoiu, care este profesor de mecanică în Târgu-Jiu şi a obţinut nota 2.10. Un alt caz este Cornelia Mihai, care este profesor suplinitor de chimie, la Rovinari. Aceasta a obţinut la examenul de titularizare nota 4.80. şi Raluca Spiridon, care predă tot chimie, la Pojogeni a obţinut 3.80. Şi la educaţie fizică şi sport, o profesoară care predă în Târgu-Jiu a obţinut 3,70. Şi la limba română au fost înregistrate note de 4. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în data de 21 iulie.
Ana-Maria Catalinoiu