Municipalitatea implementează proiectul „Am acte – Am parte!”, a cărui valoare totală este de 162.500 lei, contribuţia proprie fiind de 32.500 lei. Graţie acestui proiect, 150 de cetăţeni de etnie romă urmează să obţină titluri de proprietate.
Primăria Municipiului Târgu-Jiu a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, conferinţa de presă ocazionată de lansarea proiectului „Am acte – Am parte!”. Astfel, 150 de familii de etnie romă din municipiul Târgu-Jiu vor deveni proprietari pe locuinţele în care stau. Casele au fost construite fără autorizaţie, iar documentele pentru atestarea proprietăţii lipsesc. Proiectul a demarat vineri şi este finanţat de Agenţia Naţională pentru Romi. „Proiectul vizează obţinerea actelor de proprietate pentru cetăţenii de etnie romă. Este un proiect care se adresează exclusiv acestei comunităţi. Proiectul îşi propune că 150 de cetăţeni de etnie romă să obţină titluri de proprietate, ceea ce înseamnă că în următoarea perioadă trebuie identificate 150 de locuinţe care aparţin etnicilor romi. Proiectul este finanţat de la bugetul de stat, fiind o iniţiativă a Agenţiei Naţionale pentru Romi, care vizează o modificare de ordin legislativ care facilitează obţinerea actelor de proprietate pentru persoanele care deţin locuinţele şi proprietăţile în posesie”, a declarat Daniel Vasile, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi.
Sprijin pentru romi
Prezent la lansarea proiectului „Am act – Am parte” a fost şi preşedintele Partidei Romilor din Gorj. Acesta consideră că proiectul este foarte bine venit. „Încercăm prin acest proiect ca şi romii să-şi mai plătească impozitele şi taxele, care reprezintă o problemă pentru administraţia publică locală. Cred că este un procent de 20-30% de romi care nu au titlu de proprietate şi acte de identitate”, a menţionat Nelu Pavel, preşedintele Partidei Romilor din Gorj.
Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu a declarat că prin implementarea acestui proiect vor fi rezolvate importante probleme ale romilor. „Vom avea posibilitatea să rezolvăm o mare parte din problemele cu care se confruntă comunitatea romă, aceea de a rezolva problemele de cadastrare, intabulare şi obţinere a actelor de proprietate a cetăţenilor din comunitatea romă”, a precizat viceprimarul Aurel Popescu.
20% contribuţia proprie
Cheltuielile proiectului se ridică la 162.500 lei, din care 32.500 lei contribuţie proprie, însemnând 20%. În cadrul proiectului, solicitantul, în speţă municipalitatea, va angaja 2 persoane de etnie romă pentru identificarea beneficiarilor, colectarea şi prelucrarea datelor din teritoriu. Potrivit reprezentanţilor primăriei, cele două persoane angajate vor fi responsabile de colectarea şi prelucrarea datelor, luând în considerare atât calităţile personale, cât şi istoricul relaţiei cu comunitatea.
Totodată, ele trebuie să aibă şi capacitatea de persuasiune şi abilitatea de a gestiona diverse situaţii cu care s-ar putea confrunta în comunitatea respectivă.
M.S.