Tismana: Țesătoarea Maria Tantan și povestea unei vieți dedicate artei populare

306

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Gorj a realizat un amplu reportaj la Tismana, acolo unde Maria Tantan duce mai departe arta populară românească prin covoarele pe care le țese.

În  Tismana, loc binecuvântat de tradiții, Maria Tantan țese nu doar covoare, ci și povestea unei vieți dedicate artei populare românești. Recunoscută recent ca „Tezaur Uman Viu” de către Ministerul Culturii, această țesătoare desăvârșită a devenit un simbol al pasiunii și dăruirii pentru păstrarea meșteșugurilor autentice. Țesătoarea, ale cărei mâini poartă semnele anilor de muncă, a realizat covoare pentru mănăstirile din România și din străinătate, ajungând până în Grecia, Israel și alte colțuri ale lumii. De-a lungul carierei sale a creat covoare care înfrumusețează locuri sfinte, devenind o punte între tradiția românească și spiritualitatea universală.

Povestea Mariei Tantan o puteți vedea integral într-un interviu realizat pentru revista Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Interviul în totalitate o să fie postat pe pagina de Facebook a instituției județene.

Născută și crescută în Tismana, Maria Tantan a fost înconjurată de tradițiile și meșteșugurile locale încă din copilărie. A învățat arta țesutului de la mama și bunica sa, continuând astfel o tradiție familială transmisă din generație în generație. De-a lungul anilor, a perfecționat tehnici tradiționale de țesut, creând piese autentice care reflectă identitatea culturală a zonei Gorjului.

Unele dintre covoarele sale au necesitat chiar și șase luni de muncă intensă, fiind realizate cu o precizie și o migală impresionante. Modelele tradiționale oltenești, care încorporează simboluri străvechi, sunt adesea adaptate cerințelor lăcașurilor de cult, dar păstrează mereu autenticitatea specifică zonei.

Titlul de ”Tezaur Uman Viu” este acordat de Ministerul Culturii persoanelor care contribuie în mod esențial la păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial al României, iar Maria Tantan spune că aceasta a fost cea mai mare bucurie din viața ei.

Pentru a duce mai departe această artă, Maria Tantan a petrecut șase ani în Israel, unde a avut misiunea de a învăța maicile de acolo să țese covoare oltenești. „A fost o experiență grea, dar frumoasă. Am încercat să le arăt nu doar cum se face un covor, ci și să le transmit dragostea pentru acest meșteșug”, povestește ea. În prezent, Maria Tantan are trei ucenici care îi urmează pașii și o ajută să realizeze comenzi din ce în ce mai diverse. Totuși, ea recunoaște că găsirea altor tineri dispuși să învețe acest meșteșug este o provocare.

Povestea acestei femei arată că, în ciuda greutăților, tradiția poate fi păstrată, dar are nevoie de sprijin, atât din partea comunității, cât și a autorităților. „Mi-ar plăcea să văd mai multă susținere pentru cei care păstrează aceste meșteșuguri. Este nevoie de programe care să ajute ucenicii să se formeze și să rămână în acest domeniu”, spune ea.

Fiecare covor, fiecare țesătură creată de Maria Tantan spune o poveste – despre rădăcini, tradiții și frumusețea lucrurilor simple. Maria Tantan este o adevărată comoară vie a Gorjului, o femeie care transformă firele în artă și sufletul satului românesc în nemurire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.