
Tiroida este o glandă situată în zona gâtului, având forma de H, fiind alcătuită din doi lobi uniţi între ei printr-un istm. Rolul tiroidei este de a secreta doi hormoni: tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), ambii implicaţi în efecte metabolice la nivelul ţesuturilor, în producerea de căldură, în creşterea frecvenţei şi a debitului cardiac, în accelerarea activităţii digestive, în dezvoltarea oaselor, în controlarea centrului respirator. Toate aceste procese se dereglează în momentul în care secreţiile tiroide o iau razna: cresc în exces (hipertiroidism) sau se diminuează foarte mult (hipotiroidism).
Hipertiroidismul generează instabilitate afectivă, insomnie, intoleranţă la căldură, palpitaţii, extenuare, scădere în greutate în ciuda poftei de mâncare crescute, tranzit intestinal accelerat, sete excesivă, mâncărimi, tahicardie, guşă endemică, transpiraţie abundentă şi multe alte neplăceri cu denumiri complicate.
La polul opus, hipotiroidismul duce la întârzierea creşterii sau la retard psihic în cazul copiilor şi la adulţi provoacă astenie, intoleranţă la frig, letargie, creştere în greutate, constipaţie, dureri musculare, tulburări menstruale, căderea părului, piele uscată, voce răguşită, unghii sensibile, etc.
Dacă resimţi pe propria piele unele dintre simptomele enumerate mai sus şi nu găseşti o explicaţie care să te mulţumească, poate că ar fi bine să te prezinţi la un medic endocrinolog pentru un examen al tiroidei. Trebuie să avem în vedere că problemele legate de tiroidă afectează cu precădere femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, dar nu este o regulă. Examinarea tiroidei se face prin palpare, sau ecografie, sau probe de sânge, sau ultrasunete, tomografie, rezonanţă magnetică.
Voi încheia într-un ton optimist spunând că afecţiunile tiroidei se tratează prin medicamente cu rol de a echilibra secreţia celor doi hormoni amintiţi la începutul articolului. Important este ca problemele să fie identificate din timp pentru ca terapia să fie eficientă.
Cristina Răscol