Tipuri de afectare nervoasă în patologia neuropatiei diabetice

5433

Neuropatia diabetică apare la persoanele diagnosticate cu diabet și are ca și consecință deteriorarea nervilor periferici. Pe parcursul a 20 de ani de la diagnosticul diabetului zaharat toate persoanele afectate de această patologie suferă de cel puțin o manifestare neurologică.

Este foarte important ca pacienții să afle care sunt tipurile de nervi afectați de către evoluția neuropatiei diabetice pentru a identifica cauza simptomelor și gradul de afectare nervoasă, acestea fiind elemente responsabile de reducerea calității vieții.

Care sunt tipurile de nervi afectați în patologia neuropatiei diabetice

Neuropatia diabetică afectează nervii periferici din întreg organismul, de la nivelul creierului până la baza picioarelor. Acești nervi își au originea în măduva spinării și au rol în captarea impulsurilor nervoase și a informațiilor senzoriale din regiunile periferice ale organismului. De la nivelul măduvei spinării impulsurile nervoase și informațiile senzoriale sunt transmise către creier. Nervii periferici sunt implicați în normalizarea circulației sangvine la nivelul mușchilor și buna funcționare a organelor interne.

Nervii periferici sunt de trei tipuri: motori, senzitivi și autonomi. Ce rol au fiecare?

  • Nervii periferici motori – trimit impulsuri de la creier și măduva spinării către toți mușchii din corp. Afectarea acestor nervi poate cauza slăbiciune musculară, dificultăți în mers sau în mișcarea brațelor, acestea fiind însoțite de crampe și spasme.
  • Nervii periferici senzitivi – trimit impulsuri în direcție inversă, de la mușchi înapoi către măduva spinării și apoi la creier. Afectarea nervilor senzitivi cauzează furnicături, amorțeală, durere și sensibilitate extremă la atingere.
  • Nervii periferici autonomi – controlează funcțiile vitale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială, digestia și transpirația. Atunci când nervii autonomi sunt afectați, inima persoanei respective poate bate mai repede sau mai încet. Alterarea nervilor autonomi poate cauza dificultate la înghițire, greață, vărsături, diaree sau constipație, probleme cu urinarea, mărime anormală a pupilelor și disfuncții sexuale.

Este important de precizat că nervii motori, senzitivi și autonomi pot fi afectați simultan de neuropatia diabetică.
Atunci când sunt afectați nervii periferici, simptomele neuropatiei diabetice includ sensibilitate neobișnuită la nivelul extremităților (picioarelor). Neuropatia afectează multe organe și funcții ale organismului. Nervii periferici controlează sistemul nervos autonom care este responsabil pentru: reglarea tensiunii arteriale, respirației, digestiei și funcției sexuale.

Neuropatia diabetică este de 4 tipuri: periferică, vegetativă, radiculoplexă și mononeuropatie. Fiecare tip de neuropatie se manifestă diferit la persoanele diagnosticate cu diabet:

  • Neuropatia diabetică periferică afectează picioarele, brațele și mâinile.
  • Neuropatia diabetică vegetativă afectează nervii cardiaci, ai vezicii urinare, ai stomacului, ai intestinelor, ai organelor sexuale și ai ochilor.
  • Neuropatia diabetică radiculoplexă afectează nervii de la nivelul coapselor, șoldurilor, feselor și picioarelor.
  • Mononeuropatia afectează un anumit nerv de la nivelul feței, trunchiului sau piciorului.

Testul Michigan – Esențial pentru pacienții afectați de neuropatie diabetică

Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice și a piciorului diabetic. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.
Testul Michigan se poate realiza fie de către medicul specialist, fie de către pacient (prin autoevaluare). În cadrul consultației, pacientului îi vor fi examinate membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată prin acumularea de puncte.
În ceea ce privește autoevaluarea, testul (durează aproximativ 10 minute) cuprinde 15 întrebări. În urma rezultatului obținut puteți identifica simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la șase luni.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here