Tinerii liberali deplâng moartea Sandei Tătărescu – Negropontes

887
Cu profundă durere, organizaţia de tineret a PNL Gorj îi aduce un ultim omagiu celei care a fost remarcabila “fiică a Gorjului”, Sanda Tătărescu Negropontes. Născută la 15 august 1919, la Târgu Jiu, Sanda Tătărescu a murit în locuinţa sa din Bucureşti, în noaptea de luni spre marţi, după o mare suferinţă.

Fiica fostului prim-ministru al României, Gheorghe Tătărescu, a făcut studii de artă la Londra. Ştiind perfect franceza şi engleza, Sanda Tătărescu a făcut parte din delegaţia condusă de tatăl sau, la tratativele de Pace de la Paris, ca translatoare. În urma acestui eveniment, Sanda Tătărescu a fost evacuată, împreună cu întreaga familie, din vila părintească, şi arestată, în 1952, fiind condamnată la 5 ani de detenţie.
În perioada 1957-1990, Sanda Tătărescu a fost profesoară de limba franceză şi, din ianuarie 1990, redevine membru al PNL, fiind senator în legislaţia 1992-1996, dar şi preşedinte al fundaţiei liberale de binefacere “Sf. Vineri”. Totodată, distinsa doamnă a societăţii româneşti a deţinut funcţiile de vicepreşedinte al PNL şi preşedinte al organizaţiei de femei a partidului.
Tatăl Sandei Tătărescu, Gheorghe Tătărescu, s-a născut în 1886, în Poiana, judeţul Gorj şi şi-a luat doctoratul în drept la Paris. În perioada 1923-1928 este preşedinte al Tineretului Naţional Liberal, iar din 1932 devine preşedinte al PNL Gorj. A fost prim-ministru al României între anii 1934-1937 şi 1939-1940.
De numele familiei Tătărescu se leagă modernizarea judeţului Gorj şi a municipiului Târgu Jiu. „Marea doamnă a Gorjului”, Arethia Tătărăscu, soţia premierului, s-a ocupat personal de dezvoltarea a multiple edificii industriale şi culturale care au marcat soarta judeţului: Ansamblul “Constantin Brâncuşi”, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, Biserica “Sfinţii Apostoli”, Fabrica de Ţigarete, Fabrica de Confecţii, Uzinele Sadu, Topitoria de Cânepă. Urmând exemplul mamei, Sanda Tătărescu Negropontes a reuşit să pună în mişcare oficialităţile din Târgu Jiu pentru salvarea monumentelor brâncuşiene şi amenajarea Muzeului Etnografic de la Curtişoara.
Conştienti de golul pe care îl lasă în societatea românească moartea doamnei Sanda Tătărescu Negropontes, tinerii liberali gorjeni vor depune o coroană de flori la ceremonialul funerar care va avea loc astăzi, la ora 11.00, la Capela Cimitirului Bellu.
Costin CHEZNOIU, Preşedinte PNL Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here