Tinerii gorjeni, atraşi de afacerile dezvoltate în zonele rurale

488

112 masuraGorjenii cu vârste de până la 35 de ani s-au dovedit atraşi din plin de dezvoltarea unei ferme în zonele rurale ale judeţului. Nu mai puţin de 100 de gorjeni au aplicat pentru accesarea de fonduri europene pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri.

Conducerea Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj spune că în cadrul sesiunii de primire a proiectelor aferente Măsurii 112 ”Instalarea tinerilor fer­mieri”, desfăşurată în perioada 1 – 29 iulie 2011, au fost depuse 109 proiecte, care se alătură celor 4.000 depuse la nivel de ţară. „Până pe 29 iulie, la ora 12:00, la noi s-au depus un număr de 109 proiecte pe Măsura 112. Valoarea acestora este de peste două milioane de euro, în timp ce toate cele 4.000 depuse la nivelul întregii ţări însumează circa 83 de milioane de euro deşi pentru această sesiune se alocaseră numai 50 de milioane de euro”, a declarat Cosmin Mazilu, directorul OJPDRP Gorj.

Sesiune bogată

Mazilu spune că această sesiune a fost una bogată în proiecte pentru instalarea la ţară a tinerilor fermieri. „A fost cea de-a cincea sesiune de depunere pe această măsură. Anul trecut am avut două sesiuni în care s-au depus 64, respectiv 38 de proiecte. Acum am reuşit să adunăm peste 100 de proiecte într-o singură sesiune, deci am depăşit cifrele din ambele sesiuni ale anului anterior”, a precizat directorul OJPDRP Gorj. Tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar pentru dezvoltarea unor activităţi diverse, dintre care cele mai accesate au fost cele pentru apicultură şi ferme vegetale. De asemenea, beneficiarii Măsurii 112 au cerut fonduri nerambursabile şi pentru exploataţii horticole dar şi de creştere a animalelor.

Selecţie a proiectelor

Cosmin Mazilu spune că toate cele peste 4.000 de proiecte, inclusiv cele depuse la Gorj vor trece printr-o selecţie deoarece fondurile au fost depăşite cu peste 30 de milioane de euro. Punctajele obţinute de fiecare proiect vor fi cele care vor decide acordarea finanţării. Următoarea sesiune pentru depunerea proiectelor de finanţare nerambursabilă aferente Măsurii 112 va avea loc în perioada 1 – 30 noiembrie 2011. Sprijinul financiar acordat în cadrul Măsurii 112 are ca scop dezvoltarea exploataţiilor agricole, care produc în principal produse agricole vegetale şi animale (materie primă) pentru consum uman şi hrana animalelor.

Noi modificări

În vederea implementării unor noi facilităţi pentru cei care accesează această măsură de finanţare, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit lucrează în prezent la modificarea procedurilor aferente Măsurii 112. Astfel, pentru sesiunea din luna noiembrie, potenţialii beneficiari ai măsurii ar putea obţine un sprijin financiar de maxim 40.000 de euro/ exploataţie agricolă. Această modificare vizează şi sprijinul propus pentru instalarea tânărului fermier, sprijin care creşte de la 10.000 de euro la 12.000 de euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiunea minimă de 6 UDE. Peste această dimensiune, sprijinul pentru instalare poate creşte cu 4.000 Euro/ 1 Unitate de Dimensiune Economică (UDE), comparativ cu 2.000 de euro pentru 1 UDE, sumă care se primea până în acest moment.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here