Tinerii fermieri nu sunt interesaţi de accesarea fondurilor europene

121

Fermierii gorjeni nu sunt interesaţi de accesarea fondurilor prin măsura 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole” şi respectiv pentru măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”. Asta pentru că 18 ianuarie, ar fi fost termenul limită pentru depunerea proiectelor însă de curând acesta s-a prelungit, până la data de 1 februarie 2013 şi totuşi la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Gorj nu s-a depus nici măcar un proiect.

Măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic” şi are ca obiective principale: introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agricole şi forestiere competitive; adaptarea întreprinderilor la noile standarde comunitare atât în etapa de procesare cât şi în cea de distribuţie a produselor obţinute. De asemenea, îmbunătăţirea veniturilor întreprinderilor sprijinite prin creşterea valorii adăugate a produselor agricole dar şi creşterea valorii adăugate a produselor forestiere. “Nu s-a depus niciun proiect până în acest moment. De obicei ei vin pe final, timp mai au până la 1 februarie pentru că acesta a fost prelungit”, a precizat Gheorghe Cocină, directorul OJPDRP Gorj.

Pot construi sau moderniza fermele zootehnice
“Măsura 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole”, sprijină investiţiile privind: modernizarea sau înfiinţarea de exploataţii agricole prin: construcţia sau modernizarea fermelor zootehnice de bovine, ovine şi caprine, porcine şi păsări; achiziţia de utilaje agricole: tractoare, combine, instalaţii de irigat de asemenea construcţia şi modernizarea serelor: legume, flori; înfiinţarea plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi. Reprezentanţii OJPDRP Gorj, consideră că acordarea unor astfel de fonduri este benefică şi încurajează atât sectorul vegetal dar şi introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agricole şi forestiere competitive.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here