Tinerii cu dizabilităţi, artişti pentru o zi

328

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj a finalizat un proiect dedicat tinerilor cu dizabilităţi şi integrării sociale a acestora prin pictură. Cu această ocazie opt tineri cu dizabilităţi şi-au expus la sfârşitul săptămânii trecute, la Muzeului Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” lucrările de pictură.

Mai multe persoane cu dizabilităţi au demonstrat încă o dată că pot realiza picturi minunate, indiferent de handicapul de care suferă. Aceştia şi-au expus lucrările, vineri, în cadrul unei expoziţii, la Muzeul Județean Gorj. Picturile realizate de persoanele cu handicap, au fost posibile în urma unui proiect realizat prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. Reprezentanţii instituţiei au ţinut să precizeze că proiectul a cuprins mai multe faze care au constat în acţiuni derulate pe întreaga perioadă, inclusiv activităţi de art-terapie. S-a urmărit ca în cadrul activităţilor de desen, adultul cu dizabilităţi trebuie să ţină cont de formă, culoare, mărime, aşezare, să lucreze curat, să fie disciplinat în timpul lucrului şi să-şi termine lucrul început. De asemenea, s-a urmărit dezvoltarea însuşirii voliţionale, răbdarea, perseverenţa, deprinderea de a se strădui pentru a reda tema dată sau aleasă. Mulţi beneficiari s-au dovedit mici artişti, participarea activă, modul de implicare, conştinciozitatea, spiritul critic şi autocritic, dezinvoltura şi originalitatea de care au dat dovadă au dus la realizarea de imagini plastice, în tehnici ale desenului şi graficii, evidenţiindu-se valoarea artistică.

Ajutaţi să se integreze social prin artă
În cadrul acestui proiect au participat nouă ţări. A existat şi un sejur în Polonia acolo unde tinerii cu handicap au participat la diferite activităţi. “Satisfacţia muncii depuse a fost una pozitivă, faptul că desenele lor au fost selecţionate pentru organizarea de expoziţii atât în ţară cât şi peste hotare. Astfel, 4 beneficiari au avut posibilitatea de a participa în perioada 19 – 24 martie 2013, împreuna cu 2 însoţitoare în Polonia, oraş Varşovia, unde s-au reunit beneficiari din 9 tari: Polonia, Austria, Ungaria, Slovacia, Anglia, Germania, Croaţia, Turcia, România. Pe parcursul întregului sejur a fost realizat un program bine determinat, îmbinând partea educativă cu partea practică, iar în cadrul activităţilor educative au avut loc patru ateliere şi anume: teatru, film, dans si păpuşi. Tot în cadru proiectului a fost prezentată şi o expoziţie de pictură digitală Mandala”, a precizat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
În ţară s-au organizat două expoziţii, una la Cărbuneşti şi una în Târgu-Jiu, la Muzeul Judeţean Gorj.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here