Simpozionul Naţional „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”, ajuns la cea de-a patra ediţie, s-a bucurat de această dată şi de o masivă participare internaţională, reprezentată de trei delegaţii din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova. Sute de medici şi asistenţi medicali au răspuns afirmativ invitaţiei organizatorilor de a dezbate cele mai actuale subiecte din patologia respiratorie, într-un context ştiinţific de înaltă ţinută. Lectori de renume din mai multe oraşe ale ţării (Bucureşti, Timişoara, Arad, Iaşi, Craiova, Târgu-Jiu şi Călăraşi) au susţinut nu mai puţin de 44 de prezentări în faţa unei asistenţe interesate de aspectele practice care definesc în prezent domeniul pneumologiei şi de provocările pe care le ridică tuberculoza ca problemă de sănătate publică. Programul evenimentului a fost creditat cu 12 puncte EMC pentru medici şi pentru asistenţi.
În perioada 25-27 aprilie 2013 s-a desfăşurat, la Târgu-Jiu, cea de-a patra ediţie a Simpozionului Naţional „Patologia respiratorie în practica medicală curentă”. Simpozionul a fost organizat de Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu şi compania de comunicare medico-socială Houston NPA, sub egida Societăţii Române de Pneumologie – Secţiunea de Tuberculoză. Partenerii oficiali ai manifestării au fost Consiliul Judeţean Gorj şi Universitatea „Constantin Brâncuşi”. Ajuns la cea de-a patra ediţie, evenimentul s-a bucurat de susţinerea întregii comunităţi locale, astfel că la deschiderea oficială au luat parte reprezentanţi ai principalelor autorităţi municipale şi judeţene: Consiliul Judeţean Gorj, Instituţia Prefectului Gorj, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Colegiul Medicilor Gorj.
Sesiune de prezentări dedicată tuberculozei
În premieră, anul acesta, organizatorii au alocat o zi întreagă prezentărilor şi discuţiilor despre tuberculoză, ca problemă de sănătate publică. Prof. dr. Victor Botnaru şi prof. dr. Valeriu Crudu (Republica Moldova) au vorbit despre diagnosticul rapid al tuberculozei multirezistente, prin intermediul testelor moleculare genetice şi despre lupta împotriva tuberculozei chimiorezistente în Republica Moldova.
Prof. dr. Constantin Marica, expert OMS în tuberculoza chimiorezistentă, a trecut în revistă endemia actuală TB 2011-2012, insistând asupra faptului că „tuberculoza nu este doar o problemă a individului, ci a comunităţii”. Potrivit OMS, dacă tendinţele actuale vor continua, până în 2015, aproape 1 miliard de oameni vor fi infectaţi, aproximativ 200 de milioane vor dezvolta boala, iar 35 de milioane vor muri din cauza tuberculozei. În 2011 au fost diagnosticate la nivel mondial aproximativ 8,7 milioane de cazuri noi de tuberculoză, ceea ce echivalează cu o incidenţă de 125/100.000. Dintre acestea, 630.000 au fost cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă (aproximativ 50.000 fiind depistate pe teritoriul Europei).
În România, anual, aproximativ 1200 de oameni îşi pierd viaţa din cauza tuberculozei, în vreme ce alţi 13.000 contractează boala.
Ediţia a V-a se va desfăşura la munte
Pentru viitoarea ediţie, organizatorii îşi propun să dezvolte şi mai mult conceptul din spatele evenimentului. Este foarte probabil ca locaţia să se schimbe şi ca durata manifestării să crească. „Deja am fost copleşit de participarea numeroasă din anul acesta şi avem toate motivele să credem că participarea de anul viitor va fi mult mai mare, aşa că am hotărât să o organizăm într-o zonă mult mai frumoasă, în staţiunea montană Rânca. Probabil că vom derula conferinţa pe parcursul a patru zile, nu numai trei” a declarat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.
În plus, pe agenda evenimentului îşi vor găsi loc şi o serie de probleme administrative, alături de cele strict medicale: „Intenţionăm ca anul viitor să introducem pe ordinea de zi şi probleme administrative, să venim în întâmpinarea Ministerului Sănătăţii cu propuneri legislative, pentru că există o ruptură între ceea ce intenţionează Ministerul Sănătăţii şi ceea ce se poate întâmpla în mod practic în spitalele din România, motiv pentru care o să venim cu nişte propuneri foarte clare, pe care deja le-am structurat puţin, dar acest lucru se va putea pune în practică mult mai bine când ne vom aduna cu toţii şi fiecare va veni cu experienţa proprie” a spus în premieră dr. ktp. Tiberiu Tătaru într-un interviu acordat Houston NPA.
Minodora Sucea