Ţigările electronice ar putea fi interzise în spaţiile publice

319

Săptămâna trecută, a fost iniţiată o lege prin care se interzice orice fel de fumat în spaţii publice închise. Astfel, conform proiectului de lege, va fi interzisă în spaţiul public folosirea ţigărilor electronice şi a altor dispozitive de fumat fără ardere. Nici dispozitivele care doar încălzesc tutunul nu vor mai putea fi folosite.

Săptămâna trecută, a fost iniţiată o lege prin care se interzice orice fel de fumat în spaţii publice închise. Astfel, conform proiectului de lege, va fi interzisă în spaţiul public folosirea ţigărilor electronice şi a altor dispozitive de fumat fără ardere. Nici dispozitivele care doar încălzesc tutunul nu vor mai putea fi folosite. Statistic vorbind, mai bine de jumătate dintre adolescenții cu vârste între 15 şi 17 ani au fumat cel puţin o dată. Mai mult decât atât, 42.000 de români mor, anual, din cauza fumatului. Fumatul este permis, în anumite condiţii, în baruri, discoteci şi restaurante, după cum stabileşte în prezent Legea prevenirii şi combaterii efectelor consumului de tutun. Însă aceste prevederi vor fi abrogate de propunerea legislativă promulgată prin decret prezidenţial. Reglementarea actuală dispune, mai exact, că se poate fuma în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice asemănătoare doar dacă există încăperi special amenajate în acest sens. Pentru ca acest lucru să fie posibil, spaţiile trebuie să respecte următoarele condiţii: să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor; să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta; să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis; să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun; să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate respectându-se regulile de prevenire şi stingere a incendiilor; să fie marcate la loc vizibil cu unul dintre următoarele indicatoare: “Loc pentru fumat”, “Spaţiu pentru fumat”, “Încăpere în care este permis fumatul”.

Se vrea interzicerea ţigărilor electronice în spaţiul public
Zilele trecute, opoziţia a depus un proiect legislativ prin care se interzice folosirea țigărilor electronice în spaţiul public. Proiectul propune ca prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii. Inițiatorul proiectului susține că este necesară extinderea sensului legii, deoarece impactul pe care „țigaretele electronice” îl pot avea asupra sănătății consumatorilor sau al persoanelor din jur este încă incert din cauza lipsei datelor relevante. De reţinut că România a fost una dintre primele din lume unde au fost testate dispozitivele de consum tutun fără ardere, iar urmarea a fost că în doar doi ani rata consumatorilor a ajuns la aproape 2% dintre fumători.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here