Texas de Gorj! Expoziție de cabaline la Tîlvești, în timp ce DSVSA interzice târgurile de animale din cauza pestei porcine africane!

3014

Călescu: ,,Organizatorul va fi sancționat, dar, astăzi(n.r. luni) nu răspunde la telefon!”
•Polițiștii, la relaxare în zona expozițională
•Filtrele mixte de la intrare în Gorj, fentate de proprietarii de animale

O expoziție de cabaline a fost organizată, duminică, pe islazul comunal din Tîlvești, peste 20 de cai din Hunedoara, Mehedinți și Gorj fiind aduși la evenimentul organizat într-un județ afectat de pesta porcină africană, când târgurile sunt închise de inspectorii sanitari-veterinari. Interesant este că, animalele din județele vecine au ajuns la locul desfășurării manifestării trecând peste filtrele mixte de poliție și inspectori DSVSA care interzic accesul acestora în Gorj. Mai mult, deși polițiștii au fost instruiți de șeful DSVSA Gorj să intervină și să stopeze astfel de manifestări, la Tîlvești, oamenii legii s-au plimbat cu mâinile în buzunare și au fumat prin târgul improvizat de autoritățile locale. Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj, a declarat, ieri, că organizatorul evenimentului va fi sancționat, menționând că a vrut să oprească expoziția, dar, din păcate, nu a dat de primar, deoarece edilul nu avea, duminică, semnal la telefon.

Inspectorii sanitar-veterinari au depistat, cu doar câteva zile în urmă, mai multe focare de pestă porcină africană la Târgu-Jiu, în zonele Șușiței și Luncilor.
Mai multe animale au fost sacrificate. Pesta a fost semnalată astfel la nici 15 km de Tîlvești, dar autoritățile din Drăguțești au considerat că acest fapt nu este un impediment pentru a organiza aici o expoziție de cabaline, anunțată deja în luna mai, de zilele comunei.
Cai din Târgu-Jiu, zona Luncilor și Șușiței fiind cea cu deținători de cabaline, ajungând astfel la Tîlvești, ca și cai din Hațeg, din Severin și din alte zone ale județului Gorj.
Nu se știe cum au trecut proprietarii cu caii în Gorj, știut fiind că județul este afectat de pestă, dar, duminică, erau numeroși la Drăguțești gata de expoziție.

Expoziție, între porțile de pe terenul de fotbal!
Zona de desfășurare a manifestării, islazul comunei, zonă concesionată consilierului personal al primarului, Irinel Ungureanu, nu era, ieri, autorizată sanitar-veterinar, a confirmat directorul Nicolae Călescu pentru Gorjeanul. De altfel, Călescu a rămas uimit că autoritățile locale au organizat expoziția, știut fiind că aceste evenimente ca și târgurile sunt interzise din cauza pestei.
,,Nu era voie să se organizeze nicio expoziție la Drăguțești. Organizatorul va fi sancționat, luni îi chem cu actele la sediu. Am încercat să-l sun pe primar, dar nu are semnal în zonă. Mai mult am vorbit cu medicul veterinar din Drăguțești și nu știa nimic de expoziția de cabaline. Nu este voie să se organizeze nimic pentru că e pestă. Eu, personal, am informat șefii de post să intervină și să oprească aceste manifestări.
Dar nu înțeleg ce s-a întâmplat la Drăguțești”, a spus directorul DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
De altfel, terenul pentru expoziție nu era omologat de DSVSA, între două porți de fotbal fiind bătuți cu barosul niște pari și pusă o bandă. În zonă nu exista ambulanță sau forțe de ordine, doi polițiști plimbându-se de două ori prin zonă, o dată asistând cu mâinile în buzunare la tot ce se întâmpla, a doua oară unul fumându-și tacticos țigara.
Apoi au plecat, considerând că organizatorii își pot vedea liniștiți de treabă.
Expoziția de la Tîlvești nu a fost însă aprobată de Consiliul Local și nici finanțată.
În zonă însă doi agenți economici au vândut, mici, bere și gogoși. ,,Erau și agenți economici? Nu se poate așa ceva. Primarul trebuia să interzică”, a completat Călescu.

Primarul, călare pe cal
În schimb, edilul de Drăguțești, Ion Popescu, și-a scos la expoziție calul personal, și-a călărit bidiviul și chiar a plimbat cu el câțiva copii. Irinel Ungureanu, consilierul primarului, în schimb, a plimbat un ponei.
Este a doua oară, în ultimele trei luni, când la Tîlvești se organizează manifestări cu animale fără acordul DSVSA, terenul nefiind omologat pentru întreceri ori expoziții.
Spectatorii nu sunt protejați în niciun fel, iar la evenimentul din mai, un spectator a fost rănit grav, nici de data aceasta la locul desfășurării nefiind adusă o ambulanță.
ANAMARIA STOICA

2 COMENTARII

  1. Pai primarul din Dragutesti nu a facut nimic pentru comuna. Stie sa stea pe la tv si sa faca lucruri ilegale. Doar lauda ce e de el. Ieri pe 1 septembrie dupa amiaza se plimba cu calul pe dn67 . Linia principala. Rusineee

  2. Ce nu face Primarul Popescu Dumitru pentru voturi. Acum a ajuns sa scoată animalele la înaintare pentru ca nu mai are inspirație, de a atrage votanti. E mai ușor asta de făcut decât o canalizare sau gaze în toată comuna. Rușine!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here