Testele pentru depistarea hepatitei, introduse în pachetul de bază

389

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a lansat o petiţie online prin care cere autorităţilor să introducă în pachetul de bază şi testele pentru depistarea hepatitei. Petiţia, intitulată, “Vieţi salvate prin paşi mai simpli – Testele de depistare a hepatitelor virale trebuie să fie în Pachetul de bază la indicaţia medicului de familie”, face un apel către oficialii din sistemul sanitar pentru a lua măsuri în acest sens. în prezent, doar femeile însărcinate pot beneficia în mod gratuit de testarea pentru depistarea virusurilor hepatice B, C şi Delta, acestea putând fi prescrise direct de către medicul de familie. Pentru cei ce doresc să voteze, aceasta este adresa web unde poate fi accesată petiţia: http://www.petitieonline.com/vieti_salvate_prin_pasi_mai_simpli_testele_de_depistare.
“Pentru că este o boală «tăcută», nu de puţine ori, o persoană află că are hepatită când aceasta este într-o stare destul de avansată (ciroza hepatică). De cele mai multe ori, vestea este aflată cu ocazia unor analize de rutină sau chiar întâmplător. Din acest moment, calitatea vieţii pacientului este profund afectată, iar impactul asupra societăţii este major. Având în vedere toate acestea, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România vă cere sprijinul tuturor pentru a semna această petiţie şi a trage un semnal de alarmă, întrucât avem nevoie de creşterea gradului de depistare şi de salvarea cât mai multor vieţi care altfel se pierd fără a şti că printr-un diagnostic timpuriu pot să aibă o şansă la monitorizare corectă, o terapie adecvată şi chiar vindecare”, este mesajul transmis de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.
La nivelul judeţului Gorj, peste 4.000 de persoane suferă de hepatită. Această inflamaţie a ficatului poate fi prevenită prin vaccinare. Respectarea regulilor de igienă permite, de asemenea, prevenirea apariţiei hepatitelor virale, spălarea mâinilor fiind cea mai importantă măsură ce ţine departe această boală a ficatului.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here