Testări gratuite ale glicemiei şi tensiunii arteriale, de Ziua Crucii Roşii

554

Ziua Crucii Roşii Române a fost marcată în avans la Târgu-Jiu, printr-o acţiune de testare gratuită a glicemiei şi tensiunii arteriale, organizată de Filiala Gorj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Gorj şi şcolile postliceale sanitare din municipiu.

Joi, între orele 09.00 şi 11.00, voluntarii Crucii Roşii Gorj au amplasat în centrul municipiului Târgu-Jiu un cort unde târgujienii au putut să-şi testeze gratuit tensiunea arterială şi glicemia. De asemenea, trecătorilor le-au fost distribuite pliante cu sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos. La acţiune au participat, pe lângă voluntari ai Crucii Roşii Române – Filiala Gorj, asistenţi medicali şi elevi ai şcolilor postliceale sanitare din municipiu. „Ţinând cont că sâmbătă, 4 iulie, este Ziua Naţională a Crucii Roşii Române, ne-am gândit să instalăm cortul Crucii Roşii în centrul municipiului Târgu-Jiu şi să organizăm o acţiune de măsurare a valorii tensiunii arteriale şi a glicemiei. Totodată, în parteneriat cu colaboratorii noştri, care sunt Direcţia de Sănătate Publică Gorj, reprezentată prin doamna Diaconescu Alina care a fost prezentă de-a lungul timpului la toate acţiunile şi şcolile postliceale din municipiul Târgu-Jiu, care ne sprijină cu voluntari, distribuim pliante cu canicula, pentru că ne aflăm în anotimpul călduros, şi pliante cu sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos; în felul acesta, încercăm să facem şi un picuţ de educaţie pentru sănătate ca populaţia să ştie cum să se ferească şi de caniculă, să încerce şi un stil de viaţă sănătos, să le îmbine pe toate ca să nu ajungă atât de des la medic”, a declarat Grigore Richter, directorul Filialei Gorj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.

foto 010Testele de glicemie, epuizate într-o oră
Acţiunea a stârnit interesul târgujienilor, care au venit în număr mare să-şi măsoare gratuit glicemia şi tensiunea. De altfel, în doar o oră au fost epuizate toate cele 200 de teste de glicemie pregătite de organizatori. „Mi-am testat şi glicemia şi tensiunea arterială. Glicemia este 101, trebuie să fiu atentă pentru că s-ar putea să fiu predispusă spre un diabet de tip II, iar tensiunea a ieşit 17/7. Este un lucru bun că se fac astfel de acţiuni pentru că ne fac atenţi să avem grijă de noi dacă ne neglijăm. Îmi testez destul de des tensiunea şi glicemia”, a spus o târgujiancă. „Sunt foarte utile aceste acţiuni, mai ales că sunt doi parametri necesari sănătăţii persoanelor. Glicemia mărită sau micşorată precum şi hipertensiunea pot cauza probleme foarte grave”, a spus un alt târgujian care a profitat de acest prilej pentru a-şi măsura tensiunea. Oamenii au mai spus şi că astfel de acţiuni mai des, deoarece pot ajuta la descoperirea unor boli. „Sunt foarte mulţi oameni care nu ştiu că au diabet şi prin această acţiune depistează că au o boală, se duc la un medic de specialitate şi urmează tratament”, a spus un alt târgujian.

139 de ani de istorie şi activitate umanitară
Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a luat fiinţă la data de 4 iulie 1876, în incinta Spitalului Colțea din București. Printre semnatarii actului de înființare a Crucii Roșii Române, se regăseau importante personalități ale vremii: Dimitrie Ghica, Nicolae Kretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino și Dr. Carol Davila. De-a lungul istoriei sale, Crucea Roșie s-a dovedit a fi un important simbol al speranței și alinării pentru cei aflați în nevoie. Un suport de nădejde pentru țară în perioadele de nesiguranță și suferință, Crucea Roșie Română a intervenit ori de câte ori România s-a confruntat cu război, epidemii sau dezastre. În fiecare an, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, oferă sprijin şi ajută la îmbunătăţirea vieţii a mii de oameni din întreaga Românie şi din alte ţări. „Aniversăm în data 4 iulie 2015, 139 de ani de când cei aflaţi în suferinţă ştiu că pot întinde o mână şi o alta va veni în întâmpinarea ei. Dincolo de schimbările concrete pe care Crucea Roşie Română le-a adus în istoria ţării noastre şi a judeţului nostru, cred că cea mai mare avere este cea pe care o purtăm în suflete. Crucea Roşie este şi în judeţul Gorj, în România, ca peste tot în lume, un simbol datorită căruia oamenii se simt în siguranţă. Toată activitatea Crucii Roșii Române se bazează pe un element fără de care toată istoria organizației noastre nu ar fi fost posibilă: VOLUNTARIATUL. În ziua de 4 iulie, îi sărbătorim în primul rând pe voluntarii Crucii Roșii Române! Acei oameni care, cu promptitudine, devotament și dedicare, au acționat ori de câte ori a fost nevoie pentru a-i ajuta pe cei aflați în suferință. Multumesc tuturor celor care au contribuit la dezvoltarea Filialei Gorj a Crucii Roşii Române până astăzi, dar şi celor care o vor face de acum înainte!” a declarat Marius Vlaicu, preşedintele Filialei Gorj a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here