„Teroristul” din Berlești – înjură, bate și amenință pe oricine!

1126

Situație tensionată la Lihulești, în comuna Berlești, unde unul dintre localnici este acuzat de oamenii din sat de faptul că îi înjură, îi amenință și chiar îi lovește. Victor Glăvan a fost prezent constant în presa locală în ultima vreme cu isprăvile sale, dar consătenii acestuia se declară îngrijorați de faptul că autoritățile nu reușesc să îl pună la punct și să le asigure un climat de liniște și ordine. Oameni în vârstă povestesc despre amenințările pe care le-au primit și teama cu care trăiesc, ei având convingerea că autoritățile vor interveni doar după ce vreunul dintre ei va muri sau va ajunge la spital. „De un an de zile ne-a nenorocit pur și simplu. E sub orice critică. Am 64 de ani, tata a fost pe front, eu nu am făcut nicio reclamație la nimeni niciodată, dar acum simt că nu se mai poate continua în felul acesta. Spuneți-le autorităților să facă ceva. Noaptea a venit și mi-a fărâmat poarta la casă, nu am ieșit la el nici eu, nici copilul, și de la noi s-a dus și a fărâmat banca la alți vecini la poartă. Le-a făcut-o praf. Mi-e frică să mai plec de acasă. Trebuie să plec la serviciu la Bustuchin și el a spus că ne pune sârmă pe drum ca să ne strângă de gât. Unde ați mai pomenit așa ceva? E de conceput așa ceva? Eu până la 64 de ani ai mei nu am mai întâlnit așa ceva”, spune unul dintre săteni. Un altul, Stelian Lihu, inculpat într-un dosar alături de Glăvan, spune că a fost agresat de acesta chiar la el acasă. Omul are un magazin în sat, iar într-o noapte s-a trezit cu o ploaie de pietre spre casa sa. „Am proces pe rol cu el, după ce a venit de 3 ori peste mine aici. A venit la 11.00 noaptea, iar eu am sunat la 112. Când a văzut că sun la Poliție a fugit. Le-am spus polițiștilor că vin degeaba, deși altă dată el l-a lovit pe un polițist chemat tot așa, prin apel la 112. Eu vă spun că și lor le este frică. Am ieșit pe scară atunci și îl cunoșteam după mișcările pe care le face. L-am întrebat ce caută aici, iar el a început să mă jignească și să mă înjure. S-a dus mai sus în sat, dar s-a întors, a luat pietre și a bombardat casa și magazinul. De asta am sunat la 112. A fugit însă până să vină polițiștii. Trebuie făcut ceva pentru că pur și simplu trăim în teroare. El merge cu tractorul pe aici prin sat, nici nu are permis, dar nici nu îl întreabă cineva cum de conduce pe drumurile publice. Deocamdată el face ce vrea pe aici”, spune Lihu.
Un alt sătean, Constantin Fâciu, afirmă că s-a trezit luat la bătaie fără vreun motiv anume, iar de atunci nu mai are curajul să treacă pe lângă casa agresorului. „Mi-a dat cu bâta în cap. Dacă nu puteam mâinile să parez lovitura cred că mă omora. Nu avea nici un motiv pentru că eu îl evit. El mă înjură, mă face handicapat și în toate felurile, iar eu trebuie să mă feresc de el. Dacă îl întrebi de vorbă frumoasă sare și îți dă în cap. E sub orice critică. Când am treabă prin sat mie îmi e frică să merg pe drum și să trec pe la el pe la poartă.
Nu avem ce să mai facem pentru că dacă ieșim din casă e în stare să ne omoare. Noaptea vine la poartă și țipă să ies să mă bat cu el. Mi-a spus o vecină că într-o zi mă căuta cu sapa în spate ca să mă bată. Eu eram plecat la Oradea cu treabă, iar el mă căuta să mă omoare. Dacă ieșeam la el, cum credeți că se termina toată treaba? Te omoară și nu i se va întâmpla nimic. Trăim în teroare și cel mai mult ne sperie că vedem că nu i se întâmplă nimic”, afirmă Fâciu. Poliția a comunicat după incidentul de la sfârșitul săptămânii trecute că a mai deschis un dosar penal pe numele lui Glăvan. „În cauză polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, în care vor continua cercetările, și, totodată, au luat măsura sancționării bărbatului cu amendă în cuantum de 1000 de lei pentru efectuarea în public de acte, fapte sau gesturi obscene”, a transmis purtătorul de cuvânt Miruna Prejbeanu. Glăvan a mai primit amenzi și în trecut, dar, în buna tradiție românească, nu le-a plătit, iar judecătorii au început să le transforme în ore de muncă în folosul comunității, pe care e greu însă de crezut că individul o și realizează efectiv. „Admite cererea de înlocuire a amenzii contravenționale. Dispune înlocuirea amenzii contravenţionale în cuantum de 5000 lei aplicate intimatului prin procesul-verbal Seria PGJW nr. 007794 din data de 30.12.2019 emis de I.P.J. Gorj – Post Poliţie Logreşti cu sancţiunea prestării a 50 ore activitate în folosul comunităţii, la dispoziţia primarului comunei Berleşti în domeniul întreținerii drumurilor, şanţurilor, podurilor şi podeţelor, acţiuni de deszăpezire şi împrăştiere material antiderapant, întreţinere şi activităţi de curăţenie în şcoli şi alte aşezăminte social culturale, colectarea gunoaielor şi deşeurilor de pe albiile pâraielor, precum și igienizarea localității în conformitate cu HCL Berleşti nr.19/29.06.2018”, se arată într-o decizie din acest an a Judecătoriei Târgu Cărbunești.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here