Termocentralele Rovinari și Turceni, ca și închise!

15051

Guvernele ultimilor doi ani au avut cele mai dezastruoase idei cu privire la sistemul energetic. Nimic din planul de decarbonare nu a adus și o situație mai bună pentru cei care lucrează în cariere și termocentrale, dimpotrivă. Cele mai dese accidente mortale de muncă se întâmplă în aceste sectoare de activitate, din cauza lipsei acute de investiții în tot ce înseamnă producție. În schimb, declarațiile haotice continuă să bulverseze societatea și mai ales comunitatea din Gorj.

Nici până în prezent, Comisia Europeană nu a aprobat Planul de restructurare a CEO, plan în care ,,specialiștii” au scris, negru pe alb, despre înlocuirea termocentralelor pe cărbune cu centrale pe gaz și construirea unor parcuri fotovoltaice. La un an de la această gândire, ministrul Energiei vine cu alte idei: o centrală nucleară cu reactoare mobile. Pe site-urile de socializare, acesta a fost taxat ca atare: ,,Visează cai verzi pe pereți”.

Unii chiar nu știu despre ce vorbesc
După anunțul ministrului Virgil Popescu despre colaborarea cu americanii, șeful CA de la Nuclearelectrica declara: ,,Viitoarea centrală nucleară cu reactoare mobile, construită de compania americană NuScale, va fi amplasată cel mai probabil ,,în zona termocentralelor pe cărbune care se vor dezafecta”, a anunțat, marți, președintele Consiliului de Administrație al companiei de stat Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
Chirica a spus că este în curs un studiu de fezabilitate care va decide cel mai bun amplasament. El a dat exemple, la modul general, de termocentrale pe cărbune care s-au închis ori sunt în curs de închidere.,,Să vedem ce termocentrale sunt închise: Deva, Turceni, Rovinari, poate Paroșeni. Dar vorbesc total nedocumentat. Poate Oradea. Nu avem elementele să punem degetul pe un amplasament. Aceste amplasamente sunt în studiu, e o acțiune începută acum un an printr-un grant început acum un an, evaluează amplasamentele potențiale ca să aibă un prim screening. (…) La modul general, în zona termocentralelor pe cărbune care se vor dezafecta. Nu avem toate elementele și le construim împreună cu americanii. Un astfel de proiect se construiește în timp. Studiul privind amplasarea ia în calcul elemente de meteorologie, populație, structură geologică”, a declarat Teodor Chirica la TVR 1, citat de Economedia.ro.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here