Termocentrala Turceni, oprită de 11 zile! CE Oltenia, la minim istoric de producție! România importă energie!

5280

Complexul Energetic Oltenia, companie de interes strategic, cum le place s-o numească cei care o exploatează electoral, a devenit un fel de covrigărie, care mai funcționează cu un singur chioșc, și și-a trimis toți angajații în șomaj tehnic, iar clienții săi au trecut pe covrigi din import. Comparația nu e deloc forțată, în contextul în care cei 12.860 de salariați ai CEO sunt în șomaj tehnic până la finele lunii viitoare, cea mai mare termocentrală a companiei și a țării este oprită de aproape două săptămâni, societatea a ajuns la un minim istoric de producție, iar România importă, constant, energie din state non-UE. În tot acest timp, nici din zona politică și nici din cea sindicală, nu se aude nicio voce, managementul CEO și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nu oferă explicații, iar dinspre Guvern și SRI se aude…tăcerea.

Marți, 28 aprilie a.c., la orele 12,00, producția de energie pe bază de cărbune, reprezenta 10,59%, adică 704 MW, din totalul energiei produsă în România.La aceeași oră, Complexul Energetic Oltenia livra în Sistemul Energetic Național 487 MW și funcționa cu trei grupuri energetice, două la SE Rovinari și unul la SE Craiova 2. În același timp, România importa mai mult decât producea compania energetică din Oltenia, 568 MW, adică 358 de MW din Ucraina și 210 MW din Ungaria. Decizia Dispecerului Energetic Național pare una ilogică, în contextul în care de 11 zile, termocentrala Turceni a fost oprită! Cu alte cuvinte, România importă energie din țările din afara UE, de la companii care nu sunt împovărate de plata certificatelor de carbon, în vreme ce, cea mai mare centrală pe cărbune din țară este pe zero. Pentru a se conforma normele de mediu impuse la nivel european, CEO a făcut investiții de aproape un milliard de euro. Numai la Termocentrala Turceni, în 2011, a fost finalizată o investiţie de 220 de milioane de euro cu fonduri dintr-un împrumut de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională, iar execuţia lucrărilor a fost realizată de compania Austrian Energy & Enviroment, credit care a cântărit greu în situațiile financiare ale CEO, în anii ce au urmat, de la înființarea sa, în mai 2012.Deși situația CEO este una extrem de complicată, duminică, 26 aprilie a.c, înregistrându-se un minim istoric al producției, în ultima jumătate de secol, cu 294 MW, în timp ce producătorii de energie verde au acaparat piața și dădeau în SEN de zece ori mai mult, mediul politic a reacționat firav pe această temă, managementul CEO și reprezentanții Ministerului Economiei nu au oferit nicio explicație, iar sindicatele, adică Federația Națională Mine Energie s-a mărginit la o singură adresă pe care a remis-o Guvernului, în urmă cu o lună, în care solicita să se întreprindă „toate măsurile necesare pentru stoparea importului de energie electrică din țările non UE, țări care nu au obligația de a achita certificate de CO2, astfel încât energia necesară pentru consumul intern să fie produsă de capacitățile de producție ale României, în vederea protejării locurilor de muncă ale salariaților pe care îi reprezintă“.În tot acest timp, cei 12.860 de salariați ai companiei energetice din Oltenia se află în șomaj tehnic prin rotație.
Claudiu Matei

1 COMENTARIU

  1. O rațiune trebuie sa existe …o fi cumva valoarea pe energia importata adunata cu salariile de șomaj tehnic mai mica decat valoare cheltuielilor de producere a energiei la noi ?!??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here