Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a declarat, vineri, la Brăila, că în cazul Termocentralei Chiscani, societate aflată în pragul unei restructurări masive de personal, după cum a anunţat Complexul Energetic Oltenia, există două variante: intrarea în conservare sau privatizarea. Tudose a precizat că, termocentrala produce energie electrică în pierdere şi că singurul motiv pentru care nu a fost închisă până acum este acela că a fost păstrată în rezerva energetică strategică a ţării. Din iunie, de la Chiscani vor fi trimişi acasă 273 de salariaţi.
“Azi, la Termocentrala Chiscani, mai sunt două grupuri. Grupul 2 practic e nereformat, nu a mers, nu merge. Grupul 1 este refăcut, modernizat, numai că generează o singură problemă: produce curent electric la 300 de lei/MW, aproape dublu faţă de preţul pieţei. Orice pornire înseamnă deja pierdere. A fost păstrat până acum în rezervă strategic, iar ca strategie de viitor există două variante: prima să fie păstrat în conservare, a doua să fie privatizat. Aici nu e o decizie politică, e o decizie tehnică”, a afirmat Mihai Tudose. El a spus că, în cazul în care se va merge pe varianta privatizării, trebuie stabiliţi foarte clar termenii în care se va derula acest proces, pentru ca societatea să nu ajungă mai apoi să fie vândută la fier vechi.
“Complexul Energetic Oltenia a fost unul dintre punctele importante în discuţia cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană. Există un început de strategie privind ce va însemna Complexul Energetic Oltenia. Încercăm să avem grijă ca Termocentrala de la Chiscani, într-un eventual proces de privatizare, să fie privatizată de cineva care să nu îmi explice mai apoi de ce a închis-o şi a tăiat-o, ci de cineva care să o pună pe roate. Ori cu gaz ieftin, ori cu altă soluţie tehnică, pentru că înţeleg că există o astfel de soluţie”, a menţionat Mihai Tudose.
Cer ajutor parlamentar
Săptămâna trecută, conducerea Termocentralei Chiscani a solicitat în mod public intervenţia parlamentarilor de Brăila, după aflarea deciziei Complexului Energetic Oltenia de a face restructurări masive, în urma cărora, începând cu 1 iunie, cei 273 de angajaţi ai platformei energetice riscă să rămână fără un loc de muncă.
Senatorul PSD din Brăila, Ion Rotaru, a avut o primă reacţie, într-o conferinţă de presă a ministrului, precizând că dacă Termocentrala Chiscani, societate aflată în pragul unei restructurări masive de personal, nu devine rentabilă, nu mai poate fi ţinută în viaţă. “La preţurile care sunt astăzi la gaz, termocentrala nu este competitivă, e clar. Sigur că acolo este vorba şi de locuri de muncă, de nişte oameni care au nişte aşteptări. Noi avem toată deschiderea să găsim o soluţie, însă ea se va găsi numai în ideea în care termocentrala devine rentabilă. Dacă Termocentrala Chiscani nu devine rentabilă, nu mai poate fi ţinută în viaţă. Probabil că una din idei va fi privatizarea, iar a doua de a găsi o formulă prin care să fie rentabilă”, a spus Ion Rotaru.
Anamaria Stoica
Buna.
Ca mai toate plaformele industriale din zona ( mai peste tot in tara)o sa se privatizeze si va sfirsia fier vechi.
Cu cimbinatul de cerlloza si hirtie saintimplat la fel ect ect.
Acum sint in Belgia dar ma doare ce vad si aud.
Am avut echipa de dezafectare industriala si am activat pe platfoa Cch Chiscani .am taeat instalati noi de ciolofan ambalate si incarcate la fier vechi.
Dar asta este politica.
Parerile noastre nu conteaza.doar pirdem tipul